Στην εκδήλωση προβλήθηκαν αποσπάσματα από ιστορικές ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο, μεταξύ αυτών και εκείνη του 1979 όπου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είπε «μιλάω στο όνομα των παιδιών του κόσμου που δεν έχουν ένα κομμάτι ψωμί»
Eκδήλωση μνήμης και τιμής στον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του πραγματοποιήθηκε απόψε στον κινηματογράφο «Studio New Star Art Cinema».
"Με αφορμή και τη σημερινή εκδήλωση για τα τρία χρόνια από το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για το εγκληματικό εμπάργκο ενάντια στο λαό της Κούβας από τον βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό που συνεχίζεται για πάρα πολλά χρόνια τώρα. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη σε έναν ηρωικό λαό που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να υπερασπιστεί την πατρίδα του, για τη λαϊκή ευημερία, για το καλό των ανθρώπων, των πολιτών της Κούβας" δήλωσε προσερχόμενος στην εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σε δήλωσή της η Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκεζ, (Zelmys Maria Dominquez) πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα τόνισε ότι "το πιο σημαντικό είναι ότι ο Φιντέλ συνεχίζει να είναι ζωντανός στην καθημερινή μας ζωή, σε κάθε έργο της Κουβανικής Επανάστασης. Ο κουβανικός λαός συνεχίζει να αντιστέκεται ενάντια στο εγκληματικό οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό αποκλεισμό, αντιστέκεται εδώ και 60 χρόνια. Ποτέ δεν θα μπορέσουν να μπλοκάρουν την ελπίδα μας και τη φιλία που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον λαό της Κούβας και της Ελλάδας. Ευχαριστούμε πολύ τον σύντροφο Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, για την παρουσία του σήμερα καθώς και άλλους πολιτικούς όπως και τους φίλους της Κούβας και οργανώσεις αλληλεγγύης".
Η πρέσβειρα της Κούβας ευχαρίστησε επίσης τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιώργο Μαργαρίτη, για την συνεισφορά του στην αποψινή εκδήλωση.
"Σε μια εποχή όπου η Λατινική Αμερική φλέγεται, σε πέντε τουλάχιστον χώρες ο λαός κατεβαίνει στους δρόμους για να αντιμετωπίσει είτε πραξικοπήματα αμερικανόπνευστα, είτε αχυρανθρώπους τύπου Γκουαϊδό, είτε όλους τους φίλους της ΕΕ του τύπου του Χιλιανού Προέδρου, σε μια τέτοια εποχή ο δρόμος που χάραξε ο Κάστρο, ο κουβανικός λαός, οι κομμουνιστές της Κούβας, η αντοχή της Κούβας στις πιέσεις, τόσα χρόνια παλεύει μόνη της εκεί στην αυλή των ΗΠΑ, του μεγάλου ιμπεριαλιστή της περιοχής, αυτά τα πράγματα έχουν σημασία να τα θυμόμαστε, να τα υποστηρίζουμε, να βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που σκοτώνονται στους δρόμους της Μπογκοτά ή του Σαντιάγκο της Χιλής. Να είμαστε μαζί με τους λαούς του κόσμου γιατί η δική τους υπόθεση είναι και δική μας υπόθεση, η δική τους ελευθερία είναι και δική μας ελευθερία, ο δικός τους αγώνας για μια δίκαιη και καλύτερη ζωή είναι ακριβώς ο δικός μας αγώνας. Γι' αυτό αξίζει ιδιαίτερα οι διανοούμενοι, οι ακαδημαϊκοί, όσοι άνθρωποι κρατούν ακόμη τις έννοιες τις παλιές για το τι σημαίνει ελευθερία, δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία οφείλουν να σταθούν στο πλευρό της Κούβας και των λαών της Λ. Αμερικής και να τιμήσουμε τον μεγάλο ηγέτη, τον μεγάλο κομμουνιστή επαναστάτη Φιντέλ Κάστρο".
Στην ομιλία της στην εκδήλωση η πρέσβειρα της Κούβας μίλησε για τον ρόλο του Φιντέλ Κάστρο στην καθοδήγηση της Κουβανικής Επανάστασης, στην σταθεροποίηση της επαναστατικής διαδικασίας, στον κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό μετασχηματισμό, στην πορεία προς τον σοσιαλισμό και σε μια εξωτερική πολιτική αρχών.
Υπογράμμισε ότι παρά τις 638 απόπειρες δολοφονίας του από πράκτορες του ιμπεριαλισμού, ο Φιντέλ Κάστρο "επέζησε και συνέχισε μαζί με τον κουβανικό λαό ο οποίος αποτελεί παράδειγμα αγώνα και αντίστασης ενάντια στον ιμπεριαλισμό".
Χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο "φάρο στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές των ΗΠΑ κατά της Κούβας" και τόνισε ότι ο Κάστρο είχε δηλώσει πως ο αποκλεισμός της Κούβας ήταν βασικό εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ ταυτόχρονα είχε υπογραμμίσει ότι "είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε υποχώρηση για να αρθεί ο αποκλεισμός αυτός".
"Καλύτερα να αφανιστούμε από το να παραιτηθούμε από την κυριαρχία μας" είχε τονίσει ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης.
Ο Φιντέλ Κάστρο είναι μαζί μας σε κάθε επίτευγμα της επανάστασης, σε κάθε παιδί που χαμογελά, σε κάθε διεθνιστή γιατρό που σώζει ζωές, στο πρόσωπο κάθε φίλου της Κούβας, είπε καταλήγοντας στην ομιλία της η Ζελμίς Μαρία Ντομίνγκεζ.
Στην ιστορία της Κούβας, στις επεμβάσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, στην πορεία και στις κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Μαργαρίτης, τονίζοντας ότι "την Κούβα την κράτησαν όρθια τα επιτεύγματα της επανάστασης".
Είπε ότι ο δρόμος που χάραξαν ο Φιντέλ Κάστρο, οι κομμουνιστές της Κούβας, ο κουβανέζικος λαός "δεν οδηγεί στο χθες, οδηγεί στο μέλλον".
Όσο οι λαοί αντιστέκονται, τόσο θα σκύβουν με σεβασμό στον Φιντέλ Κάστρο, το ανυπότακτο νησί είναι και δική μας πατρίδα, ο Φιντέλ είναι μαζί μας ως την τελική νίκη των λαών του κόσμου, τόνισε, ο Γ. Μαργαρίτης.
Στην εκδήλωση προβλήθηκαν αποσπάσματα από ιστορικές ομιλίες του Φιντέλ Κάστρο, μεταξύ αυτών και εκείνη του 1979 όπου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είπε "μιλάω στο όνομα των παιδιών του κόσμου που δεν έχουν ένα κομμάτι ψωμί" ενώ προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ «Η τέχνη τού να επιβιώνεις», των Οτο Μιγκέλ και Γκουσμάν Γκερέρο.