Θ. Φωτίου: Μειώνεται δραστικά ο προϋπολογισμός της Πρόνοιας

Για πρώτη φορά μειώνεται ο προϋπολογισμός της πρόνοιας μετά από 4 χρόνια συνεχών μεγάλων αυξήσεων. Στην ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό 2020 η Θεανώ Φωτίου επισήμανε:

«Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν είναι ούτε αναπτυξιακός, ούτε κοινωνικός και αυτό αποδεικνύεται από τον προϋπολογισμό για την πρόνοια.

Δεν είναι αναπτυξιακός γιατί η ΝΔ μειώνει τα κονδύλια της πρόνοιας για πρώτη φορά μετά από μια 4χρονη περίοδο συνεχών εξαιρετικά μεγάλων αυξήσεων. Το 2015 παραλάβαμε την Πρόνοια με π/υ 789 εκ. και το 2019 υλοποιήσαμε π/υ 3,515 δις. Ο π/υ του 2020 εμφανίζει μείωση στα κονδύλια της πρόνοιας κατά 369 εκ για πρώτη φορά μετά από 5 δύσκολα χρόνια. Διότι:

1. Η ΝΔ πιστεύει ότι τα χρήματα για την Πρόνοια δεν πηγαίνουν στην ανάπτυξη, αλλά χάνονται, αντίθετα από εμάς που πιστεύουμε ότι υπάρχει δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής που πολλαπλασιάζει κάθε ευρώ που δίνεται για τη πρόνοια από 1,03 έως 1,06 και

2. η ΝΔ πιστεύει ότι η πρόνοια είναι μόνο για να καλύπτει την ακραία φτώχεια και όχι για όλες τις ομάδες του πληθυσμού και κυρίως για τα μεσαία στρώματα, όπως πιστεύουμε εμείς.

Η ΝΔ θεωρεί ότι η κοινωνία των πολιτών με τις φιλανθρωπικές της δράσεις μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος. Είδαμε αυτή τη λογική να αναδεικνύεται σε κυρίαρχη τις τελευταίες μέρες. Εμείς πιστεύουμε ότι οι δαπάνες για την πρόνοια αποτυπώνουν την ουσιαστική παρέμβαση του κράτους για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Γι αυτό τις αυξάναμε συνεχώς επί 4 χρόνια. Σήμερα, για πρώτη φορά η ΝΔ τις μειώνει. Θίγει τα μεσαία στρώματα δηλώνοντας ότι δήθεν θέλει να ευνοήσει την ακραία φτώχεια – με το 1 δις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη- αλλά που δεν υπάρχει πουθενά στον προϋπολογισμό.

Μειώνει κατά 173 εκ. τα επιδόματα αναπηρίας που αφορούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη μερίδα, κατά 139 εκ. τα οικογενειακά επιδόματα κατά 53 εκ. τα επιδόματα ενοικίου και κατά 4 εκ. τα επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων, ενώ είναι υποεκτιμημένα τα σχολικά γεύματα που κοστίζουν 75 εκ.

Διότι, εκτός από το ΚΕΑ, όλα τα υπόλοιπα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης δηλαδή, το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου, τα σχολικά γεύματα, οι βρεφονηπιακοί περιλαμβάνουν και τα μεσαία στρώματα που είχαν φτωχοποιηθεί από τα μνημόνια.

Να θυμηθούμε ότι 1 στους 5 που ανήκαν στη λεγόμενη «μεσαία τάξη» είχαν περάσει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σήμερα, το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, για τα μεσαία στρώματα είναι 22.400 για μια οικογένεια με 2 παιδιά, όταν το 2014 ήταν 22.000. Μικρή αύξηση, αλλά αύξηση.

Να μιλάει βέβαια η ΝΔ για την ακραία φτώχεια είναι θράσος. Γιατί εκείνη ήταν το 2014 στη κυβέρνηση όταν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για την ακραία φτώχεια μόνο 30 εκ. ευρώ για ένα πιλοτικό πρόγραμμα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που η Παγκόσμια Τράπεζα απέρριψε ως αποτυχημένο και εμείς σχεδιάσαμε σε αντικατάστασή του το ΚΕΑ.

Ποια ήταν τα νούμερα που αποτύπωναν την κατάσταση του λαού το 2015: 35,7% του πληθυσμού ήταν σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, το ποσοστό φτώχειας ήταν στο 21,4% και της παιδικής φτώχειας στο 26,6%. Με τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το ΚΕΑ ανατρέψαμε την κατάσταση.

Μέχρι το τέλος του 2017 είχαμε μειώσει τα ποσοστά στα προ κρίσης επίπεδα: τη φτώχεια από το 21,4% στο 18,5% και την παιδική φτώχεια από το 26,6% στο 22,7%. Και ακόμη δεν είχαν εφαρμοστεί το επίδομα ενοικίου, τα σχολικά γεύματα, το κοινωνικό μέρισμα και το νέο επίδομα για το παιδί, ούτε είχε συνεκτιμηθεί η μείωση της ανεργίας από το 26%ττο 2015 στο 15,7% το 2019. Η μείωση των δικαιούχων το ΚΕΑ από 700.000 το 2107 σε 450.000 το 2019 αντανακλά ακριβώς αυτή την ανατροπή της κατάστασης.

Άλλωστε αυτά επισημαίνονται και στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενισχυμένη εποπτεία, που αναγνωρίζει ως θετικές όλες μας οι δράσεις για το επίδομα ενοικίου, τη μεταρρύθμιση του συστήματος των παροχών αναπηρίας με τον ηλεκτρονικό φάκελο, την υλοποίηση των τριών πυλώνων του ΚΕΑ για την κοινωνική ένταξη και την (επαν)ένταξη στην αγορά εργασίας, και τη δράση του δικτύου των 240 Κέντρων Κοινότητας.

Στην ίδια έκθεση, διαβάζουμε ότι: «Οι αρχές επεξεργάζονται προτάσεις για την αντιμετώπιση του κόστους της αντισυνταγματικότητας (των επικουρικών συντάξεων) και έχουν δεσμευτεί να βρουν λύσεις που να περιλαμβάνουν το κόστος της όποιας τροποποίησης εντός του πλαισίου του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας για το 2020 αν και αυτό θα αποτελεί πρόκληση». Αυτό σημαίνει ότι τα όποια επιπλέον κενά στις συντάξεις θα αντιμετωπισθούν με αφαίμαξη από τη μεγάλη δεξαμενή των 3,5 δις που δημιουργήσαμε για τα προνοιακά επιδόματα.

Αλλά και στο περίφημο επίδομα γέννησης παιδιού, που δήθεν θα αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα. Εντάξατε 123 εκ. ισχυριζόμενοι ότι θα καλύψετε το 90% των νέων γεννήσεων του 2020, ενώ οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2018 ανήλθαν σε 86.440. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καλύψετε το 71% των οικογενειών. Αρκετά πια με τις αλχημείες στα νούμερα».