Αύξηση της τάξης του 10% με 15% εμφανίζουν μέχρι και σήμερα οι πωλήσεις ελάτων Ταξιάρχη Χαλκιδικής, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός, σημειώνοντας ότι Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή υπάρχει κορύφωση της στις πωλήσεις στα πόστα που έχουμε στήσει οι ελατοπαραγωγοί σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Εκφράζοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία του για την επίτευξη του στόχου που έθεσαν φέτος οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη, να ξεπεράσουν οι φετινές πωλήσεις τα 25.000 δέντρα, έναντι των 22.000 πέρυσι, ο κ. Ξάκης, σημείωσε ότι ο στόχος είναι εφικτός.
«Σε δέκα ημέρες τελειώνει η δουλειά μας ως ελατοπαραγωγοί», τόνισε ο κ. Ξάκης, υπενθυμίζοντας ότι το 70% των χριστουγεννιάτικων ελάτων στην ελληνική αγορά σήμερα προέρχονται από την ορεινή κοινότητα της Χαλκιδικής και τα υπόλοιπα κυρίως από το Περτούλι και την Ευρυτανία, ενώ – όπως είπε – και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί εισαγόμενα έλατα όπως άλλες χρονιές.
«Αυτό μας πλημμυρίζει με χαρά, αφού τα έλατά μας είναι άκρως ποιοτικά, μεγαλωμένα σε ελληνική γη, με πολύ μεράκι και κόπο», σημείωσε.
Υπενθυμίζεται, ότι οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη βρίσκονται στα σημεία πώλησης (15 στη Θεσσαλονίκη και 30 στην Αθήνα) και περιμένουν τους αγοραστές, ανάβοντες τις νύχτες φωτιές για να ζεσταθούν, ενώ όλες αυτές τις μέρες διαμένουν μέσα σε τροχόσπιτα.
Ο Ταξιάρχης τροφοδοτεί με χριστουγεννιάτικα δέντρα όλη την Ελλάδα
Διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών, οι 1000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού Ταξιάρχης στην Χαλκιδική, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, έχουν σηκώσει μανίκια από τις αρχές του Νοεμβρίου, φροντίζοντας τόσο για την επάρκεια της εσωτερικής σε χριστουγεννιάτικα δέντρα, φέτος «αλλά και του χρόνου. Κόβουμε και φυτεύουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινότητας.
Από 40 μέχρι και 150 ευρώ στοιχίζει φέτος κάθε δέντρο και όπως υπογραμμίζει ο κ. Ξάκης οι τιμές παραμένουν σταθερές τα τελευταία 4 χρόνια
«Τα τελευταία χρόνια είναι ήδη μειωμένες σε ποσοστό 10% έναντι του 2015», επισήμανε και τόνισε ότι πολλές φορές, ακόμη και φέτος τα παζάρια μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών καλά κρατούν, και νικητής τελικά δεν αναδεικνύεται ποτέ κανείς, αφού τις περισσότερες φορές, πωλητής και αγοραστής τα βρίσκουν στη μέση».
Υπενθύμισε ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου κυμαίνεται στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως σημείωσε- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά "ψηφίζουν" τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται στη στη Θεσσαλονίκη».
Επανέλαβε μάλιστα ότι οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να ήταν χαμηλότερες, εάν οι παραγωγοί δεν «καλούμασταν να καταβάλλουμε στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούμε σε έναν χώρο και να κάνουμε τις πωλήσεις μας».
Στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί χώρος για το εμπόρευμά του.
«Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκης», διευκρίνισε. Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.
Υπενθυμίζεται, ότι η καλλιέργεια του ελάτου είναι μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την 'Ανοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να πάρει ύψος.
«Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», επισήμανε.
Καταλήγοντας, έκανε γνωστό ότι 15 έλατα Ταξιάρχη κοσμούν τις εγκαταστάσεις του συλλόγου φίλων παιδιού με καρκίνο «Ελπίδα», ενώ άλλα δέκα δίνουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους στο «Χαμόγελο του Παιδιού».