«Η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις για την κατάσταση, την πρόοδο που έχει λάβει χώρα, αλλά και για τις βασικές προκλήσεις τις οποίες συνεχίζει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, καθώς και για τις πολιτικές προτεραιότητες» που τίθενται, αναφέρει η κοινή δήλωση των Θεσμών μετά την ολοκλήρωση των τριήμερων διαβουλεύσεων στην Αθήνα με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση σε καθεστώς μετα – προγραμματικής εποπτείας.
«Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αποτίμηση της εφαρμογής των οροσήμων που έπρεπε να γίνουν έως το τέλος του 2019 και συνδέονται με τη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018 καθώς και στη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», επισημαίνουν.
Αναφέρεται επίσης ότι «ο στενός διάλογος σχετικά με τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί, και σε τακτική βάση. Η 5η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα».
Σημειώνεται ότι προηγουμένως πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι 3ήμερες επαφές στην Αθήνα έγιναν σε καλό κλίμα και πως οι συζητήσεις θα συνεχισθούν εξ αποστάσεως στα πεδία που πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια.
Στην κοινή δήλωση μετέχει το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που όπως αναφέρεται συμμετείχε στην αποστολή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και παρείχε έτσι εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τις πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα και με τα μακροοικονομικά θέματα, τις προβλέψεις βιωσιμότητας και τις ανάγκες χρηματοδότησης).
Το προσωπικό του ΔΝΤ συμμετείχε επίσης, όπως και το προσωπικό του ESM «στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (EWS)». Η αποστολή προετοιμάστηκε από τις τεχνικές συζητήσεις που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.