Τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των εμπόρων και των βιοτεχνών τέθηκαν σε συνάντηση εργασίας που είχαν σήμερα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργο Καββαθά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Γιώργος Τσίπρας.
«Με βάση τα ως τώρα αμφίβολα ως και αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ, κρίνεται επιτακτική η υλοποίηση της πρότασής μας για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, με τη χρήση μέρους του "μαξιλαριού", για ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις και στήριξη της εγχώριας ζήτησης και παραγωγής», σημείωσαν οι κκ Παππάς και Τσίπρας, με το πέρας της συνάντησης.
Δήλωσαν ότι στηρίζουν την αξίωση της ΓΣΕΒΕΕ και της οργανωμένης επιχειρηματικότητας για διαφάνεια στον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια.
Επ' αυτού τόνισαν επιπλέον, ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα δυνατά κοινοβουλευτικά μέσα, ενώ θα συμμετάσχουμε στον αναγκαίο διάλογο για το θεσμικό πλαίσιο των μικροπιστώσεων με γνώμονα τη δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ έθεσαν το θέμα της διαφάνειας στην υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» της ΝΔ για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την παροχή 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες από το «μαξιλάρι».
Όπως τονίστηκε από τα μέλη της Συνομοσπονδίας, «απαιτείται διαφάνεια στη λειτουργία των servicers, λογοδοσία εκ μέρους τους, όριο στην κερδοφορία των εν λόγω εταιρειών, θέσπιση του δικαιώματος προτίμησης από τον δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του και εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής με αποφυγή των πλειστηριασμών α' κατοικίας».
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2015-2019 για τη στήριξη του κλάδου, καθώς και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ, μεταξύ άλλων, δήλωσαν ικανοποιημένα από τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως για τη συγκρότηση Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, «η οποία έχει τεθεί στο περιθώριο από τη ΝΔ, αλλά και για το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, που ήταν έτοιμο λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά δεν έχει κατατεθεί ακόμα προς ψήφιση από το αρμόδιο υπουργείο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα εν λόγω εργαλεία και συμφώνησαν πως αυτά, μαζί με τη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, μπορούν να στηρίξουν χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες, ώστε να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Αναφορικά με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ από τη νυν κυβέρνηση «διαπιστώθηκε στασιμότητα και καθυστερήσεις, ενώ συζητήθηκαν τρόποι για να γίνει -ως εργαλείο- πιο ευέλικτο για τις επιχειρήσεις, αλλά και να λειτουργήσουν τα Γραφεία Επιχειρηματικότητας στα Επιμελητήρια, για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 15 εκατ. ευρώ από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».