Αισιόδοξη για το ελληνικό χρέος η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ

Αισιόδοξη ότι το ελληνικό χρέος σύντομα θα είναι επιλέξιμο για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που εφαρμόζουμε για όλες αυτές τις αγορές, είμαι αρκετά πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επίσης επιλέξιμα», είπε η Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι σήμερα επιλέξιμα για αγορά, καθώς δεν έχουν την επενδυτική διαβάθμιση που αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια της ΕΚΤ.

Όπως τόνισε στην ομιλία της, η κλιματική αλλαγή έχει επίδραση στον πρωταρχικό στόχο της ΕΚΤ, ενώ συνέστησε υπομονή προκειμένου η ΕΚΤ να οδηγήσει την οικονομία στην ανάκαμψη.

Επισήμανε δε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θεωρείται αποδιοπομπαίος τράγος και να θεωρείται ως ο μοναδικός μοχλός αύξησης των τιμών των κατοικιών και της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επικρίσεις για τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη παραμένει μέτρια αλλά υπάρχουν χειροπιαστές ενδείξεις σταθεροποίησης, ακόμη κι αν το ξέσπασμα του κοροναϊού σκιάζει τον ορίζοντα.

Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει ιδιαίτερα χαλαρές πολιτικές για χρόνια προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, και η Lagarde τόνισε πως αυτή η στήριξη είναι ακόμη απαραίτητη για να προστατεύσει την ευρωζώνη από τις παγκόσμιες προκλήσεις.

«Ενώ οι αβεβαιότητες αναφορικά με το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον παραμένουν υψηλές, εκείνες που σχετίζονται με τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας υποχωρούν», ανέφερε η Lagarde στα σχόλιά της.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι παραμένουν και άλλοι κίνδυνοι –όπως η αβεβαιότητα γύρω από την επίδραση του κοροναϊού- οι οποίοι αποτελούν νέα πηγή ανησυχίας.

Πρόσθεσε ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική, με την κατανάλωση να αυξάνεται, την ανεργία σε χαμηλό 12 ετών και την απασχόληση σε ιστορικό υψηλό.

«Υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Οι δείκτες που αφορούν στο μέλλον, έχουν εμφανίσει ελαφρώς μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Αλλά ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός και η χαμηλή ανάπτυξη σταματά τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων, τόνισε.