Αναζητά κατεύθυνση η Wall Street

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Federal Reserve Ρίτσαρντ Κλαρίντα, με τις οποίες ο τελευταίος υπονόησε ότι η Fed δεν σκοπεύει να προχωρήσει σύντομα σε μείωση του βασικού της επιτοκίου.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί οριακά κατά 2,22 μονάδες ή 0,01%, με τον ευρύτερο S&P 500 να παραμένει αμετάβλητος, με συνεχείς εναλλαγές προσήμου και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει απώλειες 5,25 μονάδες ή 0,05%.

Οι δύο τελευταίοι έκλεισαν χθες Τετάρτη σε νέα ιστορικά υψηλά. Των απωλειών, στο πλαίσιο του S&P 500, στην αρχή της συνεδρίασης, ηγείτο ο κλάδος των υπηρεσιών υγείας, με πτώση 0,4%.

Η S&P προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιθανόν να δεχθούν πλήγμα έως και 1,1 τρισ. δολ. από δάνεια που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι αγορές υποεκτιμούν τις πιθανές επιπτώσεις της επιδημίας στην παγκόσμια οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας συνέχισε εξάλλου τις παρεμβάσεις για την τόνωση της οικονομίας, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο ενός έτους κατά 10 μονάδες βάσης και για πέντε έτη κατά 5 μ.β.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Morgan Stanley θα προχωρήσει στην εξαγορά της E-TRADE Financial Corp. με την αξία της συμφωνίας να φτάνει τα 13 δισ. δολ. σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Οι μετοχές της E-Trade καταγράφουν ράλι 25%, ενώ αυτές τις Morgan Stanley υποχωρούν σχεδόν 5%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 17 κινούνται με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Dow Inc., Merck & Co. και Home Depot, ενώ των απωλειών εκείνες των Goldman Sachs, Intel και UnitedHealth Group.