ΚΕΠΕ: Η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» θα δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα

Η ανάγκη για πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα παραμένει, όπως σημειώνεται στο τετραμηνιαίο περιοδικό του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) "Οικονομικές Εξελίξεις".

Όπως προκύπτει από τις σελίδες του τεύχους Φεβρουαρίου, του περιοδικού, στον απόηχο του Brexit και εστιάζοντας στην ελληνική οικονομία, το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δάνειων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ένα από τα πιο επιτακτικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν, άμεσα, οι φορείς οικονομικής πολιτικής.

Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της ενεργοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής» (ν.4649/19) αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και σχετικά σύντομα το πρόβλημα των υψηλών ποσοστών των NPLs των ελληνικών τραπεζών, έτσι ώστε, στη συνέχεια, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να μπορούν να επιτελέσουν τον παραδοσιακό τους ρόλο που δεν είναι άλλος από τη στήριξη – μέσω νέας υγιούς πιστωτικής επέκτασης – της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημειώνεται, η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» δεν θα λύσει βέβαια το συνολικό πρόβλημα των NPLs, αλλά θα δώσει άμεσα μια σοβαρή ανάσα στο τραπεζικό μας σύστημα, ενώ μια μακροχρόνια θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσει ευεργετικά το όλο εγχείρημα.

Ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις

Συγκεκριμένα στην ανάλυση που αφορά στις επενδύσεις αναφέρεται ότι: «η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη ανακάμπτει στο γ΄ τρίμηνο του 2019, ενώ οι προσδοκίες στο λιανεμπόριο κινήθηκαν γενικά προς θετική κατεύθυνση στο μεγαλύτερο τμήμα της περιόδου μετά τον Ιούλιο του 2019. Επιπλέον, η καταναλωτική ζήτηση αυξήθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν και αυτές το γ ́ τρίμηνο του 2019, αν και η αύξηση αυτή αφορούσε περισσότερο την αντίστοιχη αύξηση στον τομέα των κατοικιών. Παρ' όλα αυτά, ο δείκτης εμπιστοσύνης στις κατασκευές συνέχισε να αντανακλά την αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο. Επομένως, η ανάγκη για πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα παραμένει.

Η ψήφιση του νόμου για το σχέδιο «Ηρακλής», μέσα από το οποίο προβλέπεται να αντιμετωπιστεί το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί ένα σημαντικό θετικό βήμα για την αποκατάσταση της πιστοδότησης της οικονομίας.

Η υιοθέτηση και άλλων πρωτοβουλιών, όπως αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος, για την αντιμετώπιση του υπόλοιπου 60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ολοκλήρωνε τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε αυτό τον τομέα.

Τέλος, οι στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές στήριξης της εξωστρεφούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και να δώσουν προοπτική στη αναφυόμενη ανάκαμψη της ζήτησης σε υγιείς και μακροπρόθεσμες βάσεις».