Σχεδόν το 1/3 των επιχειρήσεων στην Κίνα παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα λόγω κοροναϊού

Σχεδόν το ένα τρίτο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα έχουν δει τα έσοδά τους να μειώνονται καθώς η επιδημία του κοροναϊού έχει διαταράξει τη δραστηριότητα τους, σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AmCham) στην Κίνα την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι αυστηροί κανόνες καραντίνας που έχουν εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 στην Κίνα, όπου ο ιός έχει μολύνει σχεδόν 80.000 άτομα και έχουν πεθάνει πάνω από 2.700, έχουν παραλύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το ένα τρίτο των εταιρειών ανακοίνωσαν ότι αναμένουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες να επανέλθουν στο φυσιολογικά τους επίπεδα στα τέλη Μαρτίου ενώ περίπου το 12% πιστεύει ότι η κατάσταση θα διατηρηθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Οι περισσότερες από τις 169 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα, σημείωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσουν τον αντίκτυπο του κοροναϊού, αλλά περίπου το 10% δήλωσαν ότι αναφέρουν τουλάχιστον 500.000 γουάν (71.298 δολάρια) σε ζημιές ημερησίως.

Οι κορυφαίες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η πτώση της παραγωγικότητας του προσωπικού, σύμφωνα με την έρευνα. Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν την αύξηση κόστους της λειτουργίας και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Πολλές μικρές εταιρείες στην Κίνα αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες λόγω της έλλειψης οδηγιών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να προχωρήσουν σε απολύσεις ή περικοπές μισθών.

Περισσότερες από τις μισές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ελπίζουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ελαφρύνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επιπλέον, σχεδόν οι μισές εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένουν πτώση στα έσοδα φέτος εάν οι δραστηριότητες επιχειρήσεων δεν επανέλθουν στο φυσιολογικό πριν από τις 30 Απριλίου, ενώ σχεδόν το 20% δήλωσε ότι τα έσοδά τους για το 2020 θα μειωθούν περισσότερο από το ήμισυ εάν η επιδημία επεκταθεί περαιτέρω μέχρι τον Αύγουστο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πολλές εταιρείες να προχωρούν σε μειώσεις στους προϋπολογισμούς για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Περισσότερο από το 50% δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του προσωπικού σε σχέση με τις επιχειρηματικές επιδόσεις.

Αλλά οι ερωτηθέντες επικεντρώνονται επίσης στα οικονομικά ζητήματα- το 40% αναθεωρεί τους ετήσιους προϋπολογισμούς και το 33% μειώνει το κόστος λειτουργίας, αναφέρεται στην έρευνα.