Τουρκία: Ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους εδώ και μια δεκαετία

Η τουρκική κεντρική τράπεζα μόλις ξεκίνησε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους εδώ και μια δεκαετία, βοηθώντας έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό που άφησαν οι ξένοι, και για να δώσει ώθηση στο ισχυρότερο ράλι ομολόγων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος που σχεδιάστηκε για τη διαχείριση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, οι φορείς χάραξης πολιτικής αγόρασαν κρατικά ομόλογα (σε τοπικό νόμισμα) ύψους 1,9 δισ. λιρών (318 εκατ. δολαρίων) μέσω δημοπρασιών από την αρχή του Ιανουαρίου.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο ένα τρίτο των συνολικών εξαγορών πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει περίπου 200 μονάδες βάσης στην περίοδο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ομολόγων της.

Τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σχέδια για τον διπλασιασμό του ποσού του δημοσίου χρέους στον ισολογισμό της, στο 5% των συνολικών assets τους, τα οποία ανέρχονται σε 33,3 δισ. λίρες.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, θα χρειαστεί να αγοράσει τίτλους περίπου 17 δισ. λιρών μέχρι το τέλος του έτους, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι συναλλαγές, μαζί με την διαχείριση ρευστότητας, θα έχουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με την ποσοτική χαλάρωση και θα επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Finansbank, Erkin Isik.

Η εμφάνιση της κεντρικής τράπεζας ως αγοραστή αναμενόταν σε μια αγορά την οποία οι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει.

Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας εμφάνισαν ότι οι διεθνείς επενδυτές πούλησαν τουρκικά ομόλογα για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των εκροών του τελευταίου έτους σε περισσότερα από 3,3 δισ. δολάρια, με το ποσοστό συμμετοχής τους στην τοπική αγορά ομολόγων να διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 11%.

Οι αγορές εντείνονται σε μια περίοδο που τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι primary dealers καλούνται να αυξήσουν τη συμμετοχή τους λόγω έλλειψης μακροχρόνιων εκδόσεων.

Χαρακτηριστικό είναι πως το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πουλήσει 10ετές ομόλογο τους τελευταίους 18 μήνες και δεν προγραμματίζει να το κάνει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, ασκώντας πτωτικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού του δημοσίου.