Σταϊκούρας: Ανακοινώνεται επιταγή κατάρτισης 600 ευρώ σε ιατρούς, δικηγόρους και άλλους επαγγελματίες

Νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας και της αγοράς ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη .

Όπως ανέφερε σήμερα θα ανακοινωθεί η ρύθμιση για τις επιταγές, ενώ θα εκδοθούν και διευκρινίσεις για δευτερεύοντες κλάδους δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είναι ήδη επιλέξιμοι για τα μέτρα στήριξης του Μαρτίου. Επιπλέον, την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η διεύρυνση σε νέους ΚΑΔ.

Επίσης, προανήγγειλε για σήμερα ανακοίνωση του πλαισίου στήριξης των επαγγελματιών (γιατρών, δικηγόρων κλπ) με επίδομα το οποίο θα έχει τη μορφή της επιταγής κατάρτισης και υπολογίζεται περίπου στα 600 ευρώ.

Ο λόγος για ένα επίδομα ανάλογο, όπως είπε, με αυτό των 800 ευρώ και συνδυάζεται με το υπόλοιπο πλέγμα μέτρων στήριξης που παρέχεται στον εν λόγω κλάδο (σ.σ. έχουν ανακοινωθεί ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης από το υπουργείο Εργασίας).

Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να «τρέξουν γρηγορότερα» για να διευκολύνουν και τα φυσικά πρόσωπα και να τηλεφωνήσουν στους πολίτες με πρόταση αναστολής των υποχρεώσεών τους. Τόνισε δε, ότι όλες οι κλήσεις (π.χ. από εισπρακτικές εταιρείες) πρέπει να αφορούν μόνον σε ρυθμίσεις. Ενώ, εντός του Απριλίου θα εξετασθεί εκ νέου τι θα γίνει με το θέμα της λήξης στις 30 Απριλίου του καθεστώτος προστασίας της α' κατοικίας.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης:

*Για τη χρήση του «μαξιλαριού», ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν όταν χρειαστεί, σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κόστος δανεισμού και την εξέλιξη της κρίσης και τις ανάγκες της χώρας. «Εάν δεν είχαμε την κρίση, θα είχαμε ήδη ξαναβγεί στις αγορές», είπε, προσθέτοντας ότι «προφανώς δεν θα βγούμε με απαγορευτικό κόστος, ούτε θα είμαστε επισπεύδοντες».

*Από πολιτική μείωσης των φόρων, υπάρχει τώρα πολιτική παροδικής αύξησης των δαπανών. Ωστόσο, η στρατηγική μείωσης των φόρων δεν αλλάζει.

*Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει μείωση μισθών στο Δημόσιο, απάντησε πως «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε».

*Οι συνολικές παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους υπερβαίνουν τον μισθό, καθώς εκτός από το επίδομα των 800 ευρώ, υπάρχουν, η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, η έκπτωση 25% για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και οι κινήσεις από τις τράπεζες.

*Σύμφωνα με το βασικό σενάριο (διάρκεια κρίσης έως τον Ιούνιο), η ύφεση- με τα σημερινά δεδομένα- θα είναι στην Ελλάδα προς το 3%, ενώ στην Ευρώπη- όπως προβλέπει και η ΕΚΤ- στο 5%. Εάν καθυστερήσει εφέτος η ανάκαμψη των οικονομιών, η ύφεση στην Ευρώπη θα ανέλθει σε 8,7%. Στην Ελλάδα, εφέτος μπορεί να υπάρχει θέμα με τον τουρισμό από το εξωτερικό.

 *«Προφανώς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα δημιουργικής αλληλεγγύης στην Ευρώπη», λόγω της στάσης της Γερμανίας και άλλων κρατών για τη μη έκδοση του ευρωομόλογου. Η χρήση της «προληπτικής γραμμής στήριξης» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), θα έχει Μνημόνιο Συνεργασίας (EMU), ενώ είναι ανοικτά τα ζητήματα για την προσβασιμότητα, το ύψος των κεφαλαίων που θα ληφθούν, η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ και η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).