Τόμσεν (ΔΝΤ): Κάθε μήνας lockdown στην Ευρώπη κοστίζει 3% στο ετήσιου ΑΕΠ

Κάθε μήνας lockdown στην Ευρώπη λόγω κορoνοϊού στοιχίζει το 3% του ετήσιου ΑΕΠ εκτιμά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Παράλληλα, ενώ ο διεθνής τύπος έχει επικρίνει έντονα την ανεπάρκεια των ηγετών της ευρωζώνης και του Eurogroup να καταλήξουν σε μία λύση, αποφεύγοντας μάλιστα την έκδοση ευρωομολόγου, ο Τόμσεν χαρακτηρίζει… σημαντική την αποφασιστικότητα των ηγετών της ευρωζώνης να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σταθεροποιήσουν το ευρώ, κάνοντας έκκληση στον ESM. Επίσης, η λέξη "ευρωομόλογο" δεν αναφέρεται ούτε μία φορά από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Πιο αναλυτικά, σε άρθρο του στο blog του ΔΝΤ, ο Τόμσεν επισημαίνει πως ο Covid-19 έχει χτυπήσει την Ευρώπη με μεγάλη βιαιότητα. Αν και δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση, ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι σοβαρός.

Στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, οι μη βασικές λειτουργίες που αναστέλλονται αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής και αυτό σημαίνει ότι κάθε μήνας lockdown κοστίζει 3% του ετήσιου ΑΕΠ και αυτό πριν ληφθούν υπόψη άλλες διαταραχές και επιπτώσεις στην υπόλοιπη οικονομία. Όπως τονίζει, μια βαθιά ευρωπαϊκή ύφεση φέτος είναι πέραν από βέβαιη.

Σε ό,τι αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο Τόμσεν σημειώνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κάνει καλή χρήση του χώρου πολιτικής και των θεσμών τους, εφαρμόζοντας σημαντικά νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσουν τον αντίκτυπο της κρίσης. Οι δημοσιονομικοί κανόνες και οι περιορισμοί σωστά αναστέλλονται για να μπορέσει να υπάρξει μία μεγάλης κλίμακας έκτακτη στήριξη και τα δημοσιονομικά ελλείμματα επιτρέπεται να αυξηθούν.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει τεράστια προγράμματα αγορών assets, και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν χαλαρώσει τις απαιτήσεις για να επιτρέψουν στις τράπεζες να συνεχίσουν να στηρίζουν τους πελάτες τους και την οικονομία γενικότερα.

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη ειδικότερα, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και η έκκληση των Ευρωπαίων ηγετών προς τον ESM να παράσχει συμπληρωματική στήριξη στις εθνικές δημοσιονομικές προσπάθειες, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στο να διασφαλιστεί ότι οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος θα έχουν το δημοσιονομικό χώρο που χρειάζονται για να αντιδράσουν δυναμικά στην κρίση.

Η αποφασιστικότητα των ηγετών της ευρωζώνης να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σταθεροποιήσουν το ευρώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Οι αναδυόμενες οικονομίες της Ε.Ε αν και θα ωφεληθούν από τη μείωση των δημοσιονομικών και εξωτερικών ελλειμμάτων και του χρέους τους τα τελευταία χρόνια, καθώς και από την ενίσχυση των τραπεζικών τους συστημάτων, δεν έχουν ωστόσο, τον ίδιο χώρο πολιτικής με τις χώρες της ευρωζώνης.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι χώρες αυτές στρέφονται τώρα στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια, τονίζει ο Τόμσεν. Εκτός της Ρωσίας και της Τουρκίας, οι περισσότερες από τις εννέα αναδυόμενες οικονομίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για έκτακτη βοήθεια μέσω προγραμμάτων ταχείας οικονομικής στήριξης του ΔΝΤ.