Ανοδική εκκίνηση στη Wall Street, παρά τη νέα μεγάλη πτώση στο αμερικανικό αργό

Σε ανοδικό έδαφος ξεκινούν την εβδομάδα οι δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις πρώτες προσεκτικές κινήσεις ορισμένων κυβερνητών για τη σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και την άρση των lockdown στις πολιτείες τους.

Πολιτείες όπως η Αλάσκα, η Τζόρτζια, η Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και το Τέξας, μεταξύ άλλων, αρχίζουν να επιτρέπουν στα εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού πλησιάζουν πλέον τα 3 εκατ., με τις ΗΠΑ να διατηρούν τη θλιβερή παγκόσμια πρωτιά, με άνω των 900.000 κρούσματα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 95.87 μονάδες ή 0,40% και σκαρφαλώνει στις 23.874.55 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 19,68 μονάδες ή 0,68% στις 2.856,33 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 77,26 μονάδες ή 0,90% στις 8.711,20 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Home Depot με άνοδο 1,89% στα 216,18 δολ. και ακολουθούν η Pfizer με άνοδο 1,85% στα 38,07 δολ. και η JPMorgan στα 92.24 δολ. με κέρδη 1,69%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Boeing (-3,58%), η Exxon Mobil (-2,61%) και η Caterpillar (-1,93%).

Η Wall έρχεται από την πρώτη αρνητική εβδομάδα της, τις τελευταίες τρεις, με τους Dow και S&P 500 να χάνουν άνω του 1% το προηγούμενο πενθήμερο και τον Nasdaq να υποχωρεί ελαφρύτερα, κατά 0,2%.

Οι επενδυτές συνεχίζουν παράλληλα να παρακολουθούν με προσοχή τις τιμές του πετρελαίου μετά την ιστορική κατρακύλα της προηγούμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του αμερικανικού αργού κατέγραψαν ακόμα και αρνητικό κλείσιμο την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά στην ιστορία, κλείνοντας τελικά την εβδομάδα με συνολικές απώλειες 32,3%.

Η ισχυρή πτώση του αμερικανικού αργού συνεχίζεται και σήμερα, με το συμβόλαιο του WTI να υποχωρεί πάνω από 25% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999 κάτω από το επίπεδο των 13 δολ. το βαρέλι.

Οι επενδυτές περιμένουν παράλληλα τις κρίσιμες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη για πιθανά νέα μέτρα στήριξης μετά την άνευ προηγουμένου επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Μόνο τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, άνω των 26 εκατ. εργαζόμενοι στις ΗΠΑ έχουν υποβάλει αίτηση για λήψη επιδόματος ανεργίας, αντανακλώντας το οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της αμερικανική Federal Reserve ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα ακολουθήσει με τις δικές της ανακοινώσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.