Η δραματική αύξηση της ανεργίας ωθεί πτωτικά την Wall Street

Τη θετική "φόρα" την οποία αναμενόταν να δώσει στους δείκτες της Wall η δυναμική άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου κατά 10% "έκοψαν" τα τρομακτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, με τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας να ξεπερνούν το δυσθεώρητο ύψος των 6,5 εκατομμυρίων, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, με φόντο τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 190,64 μονάδες ή 0,91%, με τον ευρύτερο S&P 500 να "χάνει" 5,80 μονάδες ή 0,23% και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 24,45 μονάδων ή 0,33%.

«Τα νέα από την αγορά εργασίας είναι φρικτά και δεν γνωρίζω τον λόγο που οι εκτιμήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων για την αύξηση του αριθμού των ανέργων ήταν τόσο συντηρητικές, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε πόσο κρίσιμη είναι κατάσταση», αναφέρει ο Peter Boockvar, επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων στην Bleakley Advisory Group.

«Το μόνο ζήτημα που τίθεται εδώ είναι ο χρόνος. Ο χρόνος στον οποίο αυτή η θανάσιμη καμπύλη θα αρχίσει να υποχωρεί και εμείς σαν κοινωνία θα αποφασίσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή και τις δραστηριότητές μας, έστω και με μάσκες».

Στήριξη στην επενδυτική ψυχολογία προσέφερε πάντως νωρίτερα η ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του αργού, μετά την καταβύθισή τους τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές που τις έχουν οδηγήσει σε έναν ακήρυχτο, πλην υπαρκτό πόλεμο τιμών.

Οι traders παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στον κλάδο του πετρελαίου και την επίδρασή τους στις χρηματοοικονομικές αγορές, καθώς οι απώλειες του "μαύρου χρυσού" το τελευταίο διάστημα έχουν οδηγήσει επενδυτές να πωλούν μαζικά άλλα assets για να καλύψουν τις απώλειές τους από την πλευρά του αργού.

Το χτύπημα είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην αμερικανικό κλάδο του σχιστολιθικού πετρελαίου, ο οποίος είναι βασικός παράγοντας δυναμικής για την οικονομία και την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκτιμούν, εξάλλου, ότι οι ανθρώπινες απώλειες στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού θα κινηθούν μέχρι το τέλος της κρίσης μεταξύ 100.000 και 240.000.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο τόνισε ότι τα μοντέλα της τοπικής κυβέρνησης δείχνουν υψηλά ποσοστά θανάτων έως και τον μήνα Ιούλιο.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται κατά πολύ παραπάνω του 20% χαμηλότερα από την ίδια ημέρα πριν από έναν χρόνο, έχοντας περάσει βαθιά σε έδαφος bear market.

Σε παγκόσμια κλίμακα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 950.000 κρούσματα κορονοϊού, τα 216.000 εκ των οποίων μόνον στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της Boston Fed, Eric Rosengren, ανέφερε από την πλευρά του την Τετάρτη ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει και μεγάλυτερο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ενισχύοντας τα στρώματα του πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα και τις μικρές επιχειρήσεις. Προέβλεψε ακόμη "δραματική αύξηση" της ανεργίας το ερχόμενο δίμηνο.

Ο δείκτες έκλεισαν χθες με βαριές απώλειες, με τον βιομηχανικό Dow να σημειώνει βουτιά 4,4% και τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει επίσης 4,4%. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε επίσης 4,4%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 13 κινούνται με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Chevron, Exxon Mobil και Travelers Cos., ενώ των απωλειών εκείνες των Walgreens Boots Alliance, United Health Group και United Technologies.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την πορεία των επιδομάτων ανεργίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των αναλυτών για εκτίναξη της ανεργίας τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα, 6,6 εκατ. άτομα, αριθμός-ρεκόρ, υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού έχει ουσιαστικά παραλύσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Η τελευταία μέτρηση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ των 3,3 εκατ. ατόμων που καταγράφηκε πριν από δύο εβδομάδες καθώς η χώρα έμπαινε στην αρχική φάση των περιορισμών για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.