Άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα αφού οι μεγάλοι παραγωγοί κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για μείωση ρεκόρ της παραγωγής, αν και τα κέρδη περιορίζονταν λόγω των ανησυχιών ότι η εξέλιξη αυτή δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει την υπερπροσφορά που δημιουργείται καθώς η πανδημία πλήττει τη ζήτηση.
Ύστερα από τέσσερις ημέρες διαβουλεύσεων, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, συμφώνησε χθες σε μείωση της παραγωγής αργού κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο με στόχο να στηριχθούν οι τιμές πετρελαίου, που αντιστοιχεί περίπου στο 10% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι τιμές του μπρεντ ενισχύθηκαν κατά 16 σεντς ή 0,5% στα 31,64 δολάρια το βαρέλι στις 10:09 ώρα Ελλάδας αφού άνοιξαν στο υψηλότερο μέχρι στιγμής επίπεδο της συνεδρίασης στα 33,99 δολάρια.
Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 37 σεντς ή 1,6% στα 23,13 δολάρια το βαρέλι, αφού ανήλθε στο υψηλό επίπεδο των 24,74 δολαρίων.
«Αυτό που καταφέρνει αυτή η συμφωνία είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία και τις εθνικές οικονομίες καθώς και σε άλλους κλάδους που εξαρτώνται από αυτήν να αποφύγουν μια πολύ βαθιά κρίση», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της IHS Markit Ντάνιελ Γέργκιν.
«Αυτό θα περιορίσει τη συσσώρευση αποθεμάτων, το οποίο θα μειώσει τις πιέσεις στις τιμές όταν επιστρέψει η κανονικότητα –όποτε κι αν είναι αυτό».
Οι αναλυτές, ωστόσο, εκφράζουν αμφιβολίες για τη συμμόρφωση των κρατών με τα όσα προβλέπει η συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι πραγματικές μειώσεις ίσως να μην είναι τόσο μεγάλες όσο αυτές στις οποίες δεσμεύθηκαν οι παραγωγοί.
Επιπλέον, οι ανησυχίες για τη ζήτηση περιόριζαν την αύξηση της τιμής του αργού. Η παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων έχει μειωθεί κατά περίπου 30% λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η Goldman Sachs προέβλεψε χθες ότι οι τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι η «ιστορική αν και ανεπαρκής» συμφωνία δεν αναμένεται να αντισταθμίσει τη μείωση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η πανδημία.