Ήπια ανοδικά κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου λειτουργεί καθησυχαστικά για τους επενδυτές, που ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις τους τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) για την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς και τα εταιρικά αποτελέσματα α' τριμήνου.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο 178,34 μονάδων ή 0,76%, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 25,63 μονάδες ή 0,92%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 79,73 μονάδων ή 0,94%.
Από την αρχή της εβδομάδας (και πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης) ο Dow έχει χάσει 3,2%, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 2,6%, ενώ ο Nasdaq έχει σημειώσει μικρότερη πτώση 1,8%.
Το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράφοσης Ιουνίου σημειώνει άνοδο 21% στα 16,63 δολ. το βαρέλι, καθώς οι traders "ποντάρουν" σε σημαντική περικοπή της πετρελαϊκής παραγωγής στις ΗΠΑ.
Ισχυρή ανάκαμψη είχε δείξει το WTI και στη διαπραγμάτευσή του την Τετάρτη, ενώ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, συγκεκριμένα τη Δευτέρα, είχε περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του σε αρνητική τιμή (το συμβόλαιο παράδοσης Μαΐου, το οποίο στο μεταξύ έληξε).
Τα στοιχεία, εξάλλου, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι άλλα 4,4 εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει "κλειδωμένη" εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο συνολικός αριθμός των νέων ανέργων φτάνει πλέον τα 25 εκατ. άτομα μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα από την υλοποίηση των πρώτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας εκτιμάται ότι έχει οδηγήσει το ποσοστό των ανέργων πάνω από το 15%, ενδεχομένως μέχρι και το 20%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Το προηγούμενο ιστορικό προηγούμενο με την ανεργία σε αυτά τα επίπεδα ήταν στα αρχικά στάδια της Μεγάλης Ύφεσης στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μόλις δύο μήνες, η πανδημία εξαφάνισε όλες τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν μετά την τελευταία ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 2007-2009. Πριν την κρίση του κορονοϊού η ανεργία ήταν σε χαμηλό 50 ετών, μόλις στο 3,5%.
«Η μείωση του αριθμού των αιτήσεων για νέα επιδόματα ανεργίας είναι ενθαρρυντική, ωστόσο η ζημιά έχει ήδη γίνει», τονίζει ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στις ΗΠΑ για την TS Lombard. Προσθέτει πάντως ότι «η χαλάρωση των lockdowns πιθανόν να έχει επαναφέρει ορισμένο αριθμό προσωρινά απολυμένων πίσω στην απασχόληση. Εάν αυτό ισχύει, τότε το ποσοστό ανεργίας στο τέλος Απριλίου πιθανά να είναι η κορύφωση της περιόδου της πανδημίας και στη συνέχεια να έχουμε μείωση», αναφέρει.
Την προσοχή των επενδυτών συγκεντρώνουν ταυτόχρονα οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων που δείχνουν ολοένα και πιο ξεκάθαρα τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στην εταιρική κερδοφορία.
Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 23 κινούνται με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Exxon Mobil, Dow Inc. και Merck & Co., ενώ των απωλειών εκείνες των Walmart, Intel και McDonald's.