Ισχυρά ανοδικές τάσεις στην Wall, παρά τη μεγάλη ύφεση στην αμερικανική οικονομία

Ισχυρά ανοδικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών νέων από δύο μελέτες σχετικά με πειραματικό φάρμακο της Gilead Sciences για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα οι επενδυτές ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις τους τα μακροοικονομικά δεδομένα σχετικά με την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ το α' τρίμηνο του έτους.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 437,72 μονάδες ή 1,82%, με τον ευρύτερο S&P 500 να σημειώνει άνοδο 61,06 μονάδων ή 2,13%  και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 220,32 μονάδων ή 2,56%.

Η Gilead Sciences ανακοίνωσε την Τετάρτη δεδομένα από δύο κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου remdesivir σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό, μία δική της και μία του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η εταιρεία δημοσίευσε ότι σε μια δοκιμασία Φάσης 3 η θεραπεία που δοκιμάστηκε σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν θεραπεία διάρκειας 5 ή 10 ημερών οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα.

Τουλάχιστον το 52% των συμμετεχόντων που έλαβαν τη μία από τις δύο θεραπείες, έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 14 ημέρες θεραπείας και τουλάχιστον το 53% αυτών των ασθενών αναφέρθηκε ότι σημείωσαν "κλινική ανάρρωση".

Σύμφωνα με τη μελέτη, το φάρμακο έδειξε καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς που βρίσκονταν σε προγενέστερη φάση της νόσου, σε σχέση με άλλους που είχαν ήδη νοσήσει βαρύτερα.

«Η ιδέα ότι υπάρχει κάτι που μπορεί να σου χορηγηθεί ενώ βρίσκεσαι στο νοσοκομείο και το οποίο μπορεί να μειώσει σοβαρά τις πιθανότητες να πεθάνεις από τον κορονοϊό μάς φέρνει πιο κοντά στο να πιστέψουμε ότι ίσως αυτό να είναι το Tamiflu αυτής της φρικτής ασθένειας», ανέφερε ο Jim Cramer του CNBC. "Πολλοί άνθρωποι θα πουν τώρα ότι η οικονομία πρέπει να ανοίξει και αυτό κάνει τις αγορές να πετούν", πρόσθεσε.

Η μετοχή της Gilead κερδίζει 5,4%.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύεται από τα κέρδη που σημειώνει η μετοχή της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet (+9,1%), καθώς η τελευταία ανακοίνωσε χθες πτώση εσόδων μικρότερη του αναμενομένου από τους αναλυτές, ενώ τα διαφημιστικά έσοδα του YouTube ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Το μεγάλο γεγονός της ημέρας ωστόσο σήμερα είναι η συνεδρίαση της Federal Reserve και οι δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ για τις προοπτικές της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι αναλυτές περιμένουν ο πρόεδρος της Fed να εμφανιστεί καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιο της στη μάχη που δίνει για να στηρίξει την οικονομία. Από τις αρχές του Μαρτίου, όταν η κρίση άρχισε να γίνεται αισθητή στις ΗΠΑ, η Fed προχώρησε σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της μέχρι να φτάσουν ουσιαστικά στο μηδέν, ενώ αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε, σε συνέντευξη Τύπου του την Τρίτη, ότι σύντομα η χώρα θα μπορεί να πραγματοποιεί έως και 5 εκατ. τεστ για τον κορονοϊό ημερησίως. Ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ που έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε μία ημέρα στις ΗΠΑ είναι 314.182 στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με το Covid Tracking Project. Η μη ύπαρξη επαρκών τεστ οδηγεί πολλές Πολιτείες σε σκεπτικισμό για πιο αποφασιστική επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 25 κινούνται με θετικό πρόσημο και 4 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των American Express, Boeing και Visa, ενώ των απωλειών εκείνες των Walmart, Procter&Gamble και Merck.
ΗΠΑ: Πτώση 4,8% για το ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Η επενδυτική προσοχή στρέφεται παράλληλα στα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το α’ τρίμηνο τα οποία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 3,5%.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το δ’ τρίμηνο του 2008 όταν η αμερικανική οικονομία γνώριζε τους κλυδωνισμούς της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες κατρακύλησαν 7,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν βουτιά 15,3% και οι εξαγωγές υποχώρησαν 8,7%.