Υπέρ των ευρωομολόγων και η «επιτροπή σοφών» στη Γερμανία

«Mε έναν ακόμα γύρο αυστηρής πολιτικής λιτότητας  η κρίση στην Ευρώπη θα βάθαινε και θα παρατεινόταν. Αυτό με ανησυχεί  πραγματικά. Φανταστείτε το ακόλουθο σενάριο: Υπό την πίεση των βορείων χωρών του ευρώ, απορρίπτεται η έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Ταυτόχρονα, οι κανόνες για το χρέος παραμένουν σε ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι μια χώρα πρέπει να μειώσει το συνολικό δημόσιο χρέος της σε λιγότερο από 60% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της.

Αυτό θα καταδίκαζε μια χώρα όπως η Ιταλία, της οποίας τα χρέη είναι τώρα πάνω από το 130% της οικονομικής της παραγωγής, να κάνει δραστικές οικονομίες, παρόλο που τα χρέη της είναι στην πραγματικότητα βιώσιμα όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά», τόνισε  ο Άχιμ μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης (Επιτροπή  Σοφών), σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας  "Frankfurter Rundschau".

«Μια νέα κρίση θα ήταν τότε λιγότερο έργο των αγορών και μάλλον, όπως και στην κρίση του ευρώ, αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο χειριζόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες χρέους», πρόσθεσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσεν.

«Πίσω από όλες τις σκέψεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση βρίσκεται ο φόβος του Νότου της Ευρώπης ότι θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτική περικοπών μετά την κρίση, κάτι το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να αντέξει κανείς οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά», τόνισε το μέλος της Επιροπής Σοφών

Ο Τρούγκερ επισήμανε επίσης ότι «κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν: είτε πιέζονται από την περιφέρεια του ευρώ και ξεκινούν μια ευρωπαϊκή επιθετική επενδυτική πολιτική είτε μένουν σκληροί, οπότε τότε θα πρέπει να σκεφτούν μήπως θα είναι προτιμότερο να εγκαταλείψουν το ευρώ και να επιστρέψουν στο εθνικό νόμισμα με τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε αυτό για τη γερμανική οικονομία».

Πηγή:  Frankfurter Rundschau