Αυξάνει τον φόρο σε συναλλαγές ξένου νομίσματος και χρυσού η Τουρκία

0
3

Οι φόροι επί των αγορών συναλλάγματος και χρυσού αυξήθηκαν μέσω χρηματοδότησης ομολόγων, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο φόρος 10% που επιβλήθηκε από τη χρηματοδότηση ομολόγων αυξήθηκε στο 15%, ισούται με τον φόρο των καταθέσεων, ανέφερε το Habertürk, την Κυριακή, επικαλούμενο το διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ αμέσως μετά την ανακοίνωση.

Δεδομένου ότι οι τουρκικές τράπεζες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τα βραχυπρόθεσμα χρηματοοικονομικά τους ομόλογα ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για καταθέσεις, οι φορολογικοί συντελεστές μείωσης που εφαρμόζονται στους τόκους που προκύπτουν από τις βραχυπρόθεσμες καταθέσεις και τα ομόλογα χρηματοδότησης εξισορροπήθηκαν, για να αντιμετωπίσουν την προκύπτουσα ζημία, δήλωσε το Habertürk.

Ο Φόρος Τραπεζικής Ασφάλισης και Συναλλαγών (BSMV), ο οποίος εφαρμόζεται σε αγορές συναλλάγματος και χρυσού, αυξήθηκε επίσης από 0,2% σε 1%. Αυτό σημαίνει ότι οι 6,80 τουρκικές λίρες για να αγοράσουν ένα δολάριο θα ισούνται με 6,87 για τους αγοραστές, μετά από το φόρο.

Η επιστολή που στάλθηκε στις τράπεζες από το Υπουργείο Οικονομικών, μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση χρυσού θα θεωρηθεί συναλλαγή συναλλάγματος.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει μεταφέρει δισεκατομμύρια λίρες στο Υπουργείο Οικονομικών από τα αποθεματικά έκτακτης ανάγκης, για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού, σε μια στιγμή που ξοδεύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, για την υπεράσπιση της λίρας.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η Τουρκία είναι πιθανό να περάσει στη δεύτερη ύφεσή της από το 2018 καθώς η χώρα παλεύει ενάντια σε μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, σχετικά υψηλές υποχρεώσεις εξωτερικού χρέους και οικονομική κατάρρευση λόγω της πανδημία του κορονοϊού. Η λίρα έφτασε στο χαμηλό ρεκόρ των 7.269 έναντι του δολαρίου, στις 7 Μαΐου.