Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα μετά τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας παρά τα στοιχεία σοκ που έδειξαν εκτίναξη της ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στο 14,7%. Πριν από μόλις δύο μήνες η ανεργία ήταν σε χαμηλό 50 ετών στο 3,5%.
Την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνουν σήμερα οι ανησυχίες για τον κίνδυνο η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο να βρεθούν εκ νέου σε τροχιά σύγκρουσης εν μέσω αναφορών ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να κατηγορήσει το Πεκίνο ότι μέσω χάκερ προσπαθεί να αποσπάσει στοιχεία στην έρευνα για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει μια προειδοποίηση ότι χάκερ που συνδέονται με τον κινεζική κυβέρνηση προσπαθούν να κλέψουν στοιχεία από Αμερικανούς ερευνητές που εργάζονται για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 213,15 μονάδες ή 0,87% στις 24.117,61 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 16,56 μονάδες ή 0,54% στις 2.913,17 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 11,44 μονάδες ή 0,13% στις 9.132,03 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones 21 κινούνται με θετικό πρόσημο και εννέα με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Intel με κέρδη 1,44% στα 60,53 δολ. και ακολουθούν η Merck με άνοδο 1,18% στα 77,29 δολ. και η Pfizer στα 37,56 δολ. με κέρδη 0,90%.
Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η American Express (-3,79%) η JPMorgan Chase (-3,39%) και η Raytheon Technologies (-3,24%)
Την προσοχή των επενδυτών συγκεντρώνει ταυτόχρονα και η προσπάθεια των πολιτειών να ξανανοίξουν σταδιακά τις οικονομίες τους, αν και η αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες περιοχές του πλανήτη που τα μέτρα χαλάρωσαν πλήττει την επενδυτική ψυχολογία.
Χώρες όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα έχουν καταγράψει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μετά την χαλάρωση των περιορισμών που είχαν στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.
Η περίοδος των αποτελεσμάτων, στο μεταξύ, μπαίνει στην τελική της φάση με το 85% των επιχειρήσεων του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει τα τριμηνιαία τους μεγέθη για μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Ο αντίκτυπος της πανδημίας έχει γίνει ήδη αισθητός στην εταιρική κερδοφορία, με τα κέρδη να οδεύουν για πτώση περίπου 13,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση από το γ΄ τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τους αναλυτές της FactSet.
Στην αρχή του τριμήνου και πριν την κρίση του κορονοϊού οι προσδοκίες ήταν για αύξηση της τάξης του 4,5% στα εταιρικά κέρδη.