Η Ελλάδα σχεδιάζει ακόμα δύο τουλάχιστον εκδόσεις ομολόγων, μέχρι το τέλος του έτους και θα μπορούσε να αναβάλει την πρόωρη αποπληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να ενισχύσει τα ταμειακά αποθέματά της και να καλύψει επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης, που σχετίζονται με την επιδημία του COVID-19, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στο Reuters, σήμερα Τρίτη.
Επίσης, εγκαταλείπεται η απόφαση για να εκδώσει η χώρα λιγότερα ομόλογα δημοσίου φέτος, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Το σχέδιό μας προβλέπει τουλάχιστον δύο ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως το τέλος του έτους με στόχο την άντληση περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Η πρώτη έκδοση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, το καλοκαίρι», είπε ο αξιωματούχος χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη λήξη των νέων ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αντλήσει συνολικά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από εκδόσεις ομολόγων 15 και 7 ετών, φέτος.
Ο αρχικός σχεδιασμός δανεισμού προέβλεπε για την Ελλάδα μειωμένες εκδόσεις ομολόγων κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, φέτος. Προβλεπόταν επίσης, η Ελλάδα, να καταβάλει πρόωρη δόση 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, για δάνεια που λήγουν το 2021, κάτι το οποίο υπόκειται τώρα σε επανεξέταση.
Η Ελλάδα εξόφλησε 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων από το ΔΝΤ πέρυσι, πληρώνοντας τις δόσεις νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, μειώνοντας έτσι τη συνολική έκθεσή της στο Ταμείο, σε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως αναφέρει το Reuters κατά τη χειρότερη κρίση χρέους της σε δεκαετίες, η οποία ξέσπασε στα τέλη του 2009, η Ελλάδα αποκλείστηκε από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ανίκανη να χρηματοδοτηθεί, δανείστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ. Το τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης έληξε τον Αύγουστο του 2018.
Πριν από τρεις μήνες, η Αθήνα προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% για το 2020, αλλά τώρα αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί μεταξύ 4,7% και 8,9%, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας κορονοϊού και την επακόλουθη διακοπή της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας από τα μέσα Μαρτίου. Η χώρα μόλις άρχισε να βγαίνει από το lockdown.
Το κόστος των επειγόντων φορολογικών μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ, έως τον Ιούνιο.
«Η προσαρμογή (στη στρατηγική δανεισμού) επικεντρώνεται κυρίως σε μια αλλαγή στη χρήση των εσόδων δανεισμού και δεν αποτελεί απαραίτητα αλλαγή στη συνολική χρηματοδοτική δραστηριότητα», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.
Οι συνολικές εκδόσεις ομολόγων φέτος θα φθάσουν τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως το 2019.
Η Ελλάδα διαθέτει ταμειακά αποθέματα ύψους 15,7 δισ. ευρώ από μη εκταμιευμένα δάνεια διάσωσης και έσοδα από εκδόσεις ομολόγων.