Στην επιλογή να μην επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αν και ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, προέβη ο οίκος Moody's, κάτι που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αλλά ούτε και εκπλήσσει ιδιαίτερα, ειδικά τη στιγμή που μόλις τρεις εβδομάδες πριν και συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου είχε δημοσιεύσει μία έκθεση για την Ελλάδα όπου επιβεβαίωνε τη βαθμολογία που δίνει και προχωρούσε σε εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s στις 17 Απριλίου επιβεβαίωσε το "Β1" που δίνει στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με σταθερές προοπτικές, και είχε δώσει την εκτίμηση πως ύφεση φέτος θα κινηθεί στο 5% (και ανάκαμψη 4% το 2021), τονίζοντας πως το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από το ισχυρό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων καθώς και τη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν και το ελληνικό χρέος παραμένει πολύ υψηλό, η Ελλάδα επωφελείται από το ευνοϊκό προφίλ ωρίμανσής του καθώς και το υψηλό "μαξιλάρι" ρευστότητας, όπως είχε σημειώσει.
Ο οίκος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε από πολύ νωρίς στην εξάπλωση του κορονοϊού, εφαρμόζοντας περιοριστικά μέτρα και μέτρα στήριξης, ωστόσο η πανδημία θα επηρεάσει αναπόφευκτα την ελληνική οικονομία κυρίως μέσω του τουριστικού κλάδου, ο οποίος απασχολεί το 26% των συνολικών θέσεων εργασίας στη χώρα. Το τρίτο τρίμηνο του έτους αποτελεί "κλειδί" για τον κλάδο καθώς το 60% των ετήσιων εσόδων του πραγματοποιούνται αυτούς τους μήνες.
Αν και ο πιο ισχυρός εγχώριος τουρισμός θα βοηθήσει, δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει την απουσία διεθνών τουριστών. Η Ελλάδα παραμένει μία σχετικά κλειστή οικονομία και αυτό της δίνει πάντως ένα στοιχείο ανθεκτικότητας στην κρίση, τόνισε.
Όπως τόνιζε τότε ο οίκος, αν και η δημοσιονομική επιδείνωση θα είναι σημαντική φέτος όπως και σε όλη την ευρωζώνη, ωστόσο θα είναι προσωρινή και δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της χώρας η οποία μπορεί να κάνει χρήση του μεγάλου "μαξιλαριού" ρευστότητας, ενώ και η ένταξη στο νέο QE της ΕΚΤ είναι μία πολύ θετική εξέλιξη.
Το μήνυμα που έδωσε η Moody’s στις 17 Απριλίου εξάλλου ήταν πως δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αλλαγή της αξιολόγησης που δίνει για την Ελλάδα, εν μέσω της κρίσης η οποία και έχει προκαλέσει ανησυχίες για υποβαθμίσεις διεθνώς.
Όπως ανέφερε, μπορεί να προχωρήσει αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας εάν ο αρνητικός αντίκτυπος τη πανδημίας στην οικονομία είναι παροδικός, με ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας στη συνέχεια, και εάν οι προσπάθειες εντατικοποίησης των μεταρρυθμίσεων και βελτίωσης του τραπεζικού κλάδου επανέλθουν, κάτι που σημαίνει ότι πιθανώς θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Σημειώνεται ότι από τους άλλους οίκους η S&P και η DBRS βαθμολογούν την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο "ΒΒ-" και στο "ΒΒ(low) αντίστοιχα και υποβάθμισαν πρόσφατα τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές, ενώ η Fitch δίνει την καλύτερη βαθμολογία, δύο βαθμίδες κάτω από το investment grade με σταθερές προοπτικές πλέον από θετικές πριν.