Άνοιξε πτωτικά αλλά γύρισε ανοδικά η Wall Street

Άμεση στροφή σε θετικά πρόσημα για τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Wall Street προκάλεσε η ανακοίνωση ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τους "μεγάλους" τραπεζικούς παίκτες, τη στιγμή που το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βάδιζε για δεύτερη ημέρα σε πτωτική πορεία.

Συγκεκριμένα, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διευκολύνουν τις μεγάλες τράπεζες να μπορούν να επενδύουν σε funds υψηλότερου ρίσκου, όπως εκείνα των venture capital. Απαλλάσσουν παράλληλα τις τράπεζες από την υποχρέωση να "χτίζουν" μαξιλάρια ασφαλείας έναντι της διαπραγμάτευσης συγκεκριμένων παραγώγων.

Με τη γνωστοποίηση της συγκεκριμένης εξέλιξης, οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου ηγήθηκαν της ανάκαμψης των δεικτών. Οι μετοχές των JPMorgan Chase, Bank of America και Citigroup κερδίζουν άνω του 2%, ενώ εκείνη της Wells Fargo 3,6%. Η μετοχή της Goldman Sachs σημείωνε άνοδο 3,1% και εκείνη της Morgan Stanley ενισχυόταν κατά 2,6%.

Νωρίτερα, ο συνδυασμός των χειρότερων του αναμενομένου στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ και της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε σειρά πολιτειών εξανέμιζαν τις ελπίδες των επενδυτών για μια γρήγορη μετάβαση στην οικονομική ανάκαμψη και στην προ πανδημίας κατάσταση.

Την Τετάρτη, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει νέους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα και αγαθά συνολικής αξίας 3,1 δισ. δολ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νότα του ύπατου εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Οι νέοι δασμοί σε αγαθά όπως οι ελιές, η μπύρα και τα ημιφορτηγά πιθανόν να φθάνουν έως και το 100%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 7 κινούνται με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Walgreens Boots Alliance, JP Morgan και UnitedHealth, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Raytheon και Intel.

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν άρχισε να γίνεται αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.  

Η τελική μέτρηση είναι αμετάβλητη σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία και αντιπροσωπεύει τη χειρότερη τριμηνιαία πτώση από το δ' τρίμηνο του 2008 όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 8,4% στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό 6,8% το πρώτο τρίμηνο, μετά από άνοδο 1,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα, οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου υποχώρησαν 6,4%, έναντι της αρχικής μέτρησης για πτώση 7,9%.

Η πτώση του πρώτου τριμήνου αντανακλά μόλις δύο εβδομάδες κλειδώματος της οικονομίας που ξεκίνησε σε πολλές περιοχές της χώρας στα μέσα Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει πολύ μεγαλύτερη πτώση το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.

Από την αγορά εργασίας, σχεδόν 1,48 εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για λήψη επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου, από 1,54 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα κρατικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.  

Ο αριθμός ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίες σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας θα διαμορφωθούν στο 1,35 εκατομμύρια.

Τέλος, άλμα σημείωσαν τον Μάιο οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά καθώς η οικονομία ξεκίνησε να ανακάμπτει μετά την κατάρρευση της ζήτησης και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες την περίοδο του μαζικού κλειδώματος λόγω του κορονοϊού.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν 15,8% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 9,8% και εμφανίζοντας το ισχυρότερο άλμα από τον Ιούλιο του 2014.