Η Τουρκία περιλαμβάνεται μεταξύ των υποψηφίων χωρών της ΕΕ που πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ 2021 και 2027, δήλωσε ο Oliver Varhely, Επίτροπος της ΕΕ για τις σχέσεις γειτονίας και τη διεύρυνση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο Όργανο Προενταξιακής Βοήθειας (IPA), ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για υποψήφιες χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιείται για έργα και προγράμματα που επιτρέπουν την ευθυγράμμιση με το μπλοκ, διαθέτοντας 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τον μηχανισμό.
«Ως υποψήφια χώρα της ΕΕ, η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στο IPA», ανέφερε ο Varhely, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων Diken.
Η έκθεση έρχεται αφότου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο μήνα αναβίωσε απροσδόκητα την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αναφέροντας την πανδημία κορανοϊού ως σαφή απόδειξη της ανάγκης για ενότητα.
Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα επίμαχο και αμφισβητούμενο θέμα, τοποθετώντας την Άγκυρα σε διαμάχες με το μπλοκ για χρόνια.
Οι διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη άρχισαν το 2005, ωστόσο η Τουρκία σημείωσε αργή πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης και το μπλοκ, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, σταμάτησε τη διαδικασία, επικαλούμενο σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου της Τουρκίας, καθώς με αφορμή το πραξικόπημα ο Ερντογάν έχει αναλάβει υπερβολικές εξουσίες, έχει σιωπήσει κάθε φωνή αντίθετη και βαφτίζει τους αντιφρονούντες γκιουλενιστές και τρομοκράτες, στέλνοντάς τους στη φυλακή.