Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέγραψε μία ακόμη μεγάλη συρρίκνωση τον Μάιο και – παρά τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα έχουν περάσει – μπορεί να περάσουν μήνες για την ανάκαμψή της, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.
Οι χώρες της Ευρωζώνης άρχισαν να αίρουν σταδιακά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά με τους πολίτες να ενθαρρύνονται να μείνουν στα σπίτιά τους και τμήμα των επιχειρήσεων να παραμένουν ακόμη κλειστές, ο τελικός σύνθετος δείκτης (PMI) της IHS Markit σκιαγραφεί μία ζοφερή εικόνα.
Αν και ο γενικός δείκτης εκτινάχθηκε στις 31,9 μονάδες από 13,6 τον Απρίλιο – που ήταν με διαφορά η χαμηλότερη τιμή από τα μέσα του 1998 που άρχισε η έρευνα της εταιρείας – απέχει πολύ από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Η αρχική εκτίμηση ήταν 30,5 μονάδες.
Ωστόσο, οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν σε υψηλό επίπεδο τριών μηνών σήμερα και το δολάριο υποχώρησε για έκτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι ελπίδες για περισσότερη νομισματική στήριξη και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού έδωσαν εμπιστοσύνη στη αγορά, παρά την κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ και τον συνεχιζόμενο αντίκτυπο από την πανδημία.
Ο δείκτης PMI για την απασχόληση έδειξε ότι οι εταιρείες μείωσαν τις θέσεις εργασίας σχεδόν με έναν ρυθμό – ρεκόρ, καθώς διαμορφώθηκε στις 37,8 μονάδες από 33,4 τον Απρίλιο. Αν και τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τα γυμναστήρια και ορισμένοι χώροι διασκέδασης άνοιξαν ξανά με περιορισμούς στη Γερμανία, οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η επιστροφή στα προ της κρίσης επίπεδα δραστηριότητας θα είναι αργή και οι απώλειες θέσεων εργασίας θα αυξάνονται. Το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας εκτινάχθηκε στο 6,3% τον περασμένο μήνα και η αγορά εργασίας παραμένει υπό μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία.
Η δραστηριότητα στον γερμανικό τομέα υπηρεσιών υποχώρησε με βραδύτερο ρυθμό μετά τη συρρίκνωση – ρεκόρ του προηγούμενου μήνα καθώς ήρθησαν περιορισμοί κατά του κορονοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Αντίστοιχα και στη Γαλλία, όπου η δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών βελτιώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά – καθώς η χώρα άρχισε να βγαίνει από την καραντίνα – αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ο δείκτης PMI για τον κυρίαρχο τομέα των υπηρεσιών της Ευρωζώνης ανέκαμψε στις 30,5 μονάδες από το χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 12 μονάδων τον Απρίλιο. Η ζήτηση μειώθηκε ξανά και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών μειώθηκε γρήγορα, αν και οι εταιρείες υπηρεσιών ήταν πολύ λιγότερο απαισιόδοξες για τις προοπτικές όσον αφορά το επόμενο 12μηνο. Ο δείκτης προσδοκιών τους εκτινάχθηκε στις 47,6 από 34,3 μονάδες.