Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα “καρφώνει” την κυβέρνηση για την γραφειοκρατία

Σε σχέση με τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ με επιδότηση επιτοκίου και τα δάνεια με εγγύηση από το Εγγυοδοτικό Ταμείο CoViD-19, κατόπιν μιας σειράς ανακριβών και παραπλανητικών δημοσιευμάτων από μερίδα του Τύπου, κύκλοι της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σημείωναν τα εξής:

H διαδικασία χρηματοδότησης περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

ΒΗΜΑ 1ο :  ΑΙΤΗΣΗ στο ΠΣΚΕ

Η υποβολή αιτημάτων από τους ενδιαφερόμενους πολίτες στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεν συνεπάγεται αυτόματη έγκρισή τους.

Τα στοιχεία ταυτότητας κάθε υποψήφιου δανειολήπτη δεν κοινοποιούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

ΒΗΜΑ 2ο  : ΑΙΤΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ προς την ΤΡΑΠΕΖΑ Επιλογής τους

Αφού οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, πάρουν αριθμό πρωτοκόλλου από το ΠΣΚΕ, απευθύνονται στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται, για να διαπιστώσει την πιστοληπτική τους δυνατότητα.

ΒΗΜΑ 3ο : ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ

Η συνεργαζόμενη Τράπεζα, εφόσον εγκρίνει, προωθεί το συγκεκριμένο αίτημα για χρηματοδότηση, στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Προφανώς η διαδικασία γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες και ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να διαπιστώνεται ανά πάσα στιγμή η απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

ΒΗΜΑ 4ο : ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Ως συγχρηματοδότης – με πόρους που εξασφαλίζει από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ΠΔΕ η Ελληνική Κυβέρνηση – η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εξετάζει την επιλεξιμότητα του δανειολήπτη, με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και τις προϋποθέσεις της προκήρυξης.

Eπιστρέφει τα εγκεκριμένα δάνεια στις τράπεζες οι οποίες τελικά συμβασιοποιούν και εκταμιεύουν τα αναλογούντα ποσά στους πελάτες τους.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, τηρείται απόλυτη σειρά προτεραιότητας η οποία πιστοποιείται από τους αριθμούς πρωτοκόλλησης των αιτήσεων στο πληροφορικό σύστημα.

Κατόπιν των ανωτέρω, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η αίσθηση που δημιουργείται σε κάποιους υποψήφιους δανειολήπτες ότι «το δάνειό τους καθυστερεί στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.