Μαίνεται ο πόλεμος για τον χρυσό

Παρότι έχει αγγίξει νέα ιστορικά υψηλά, ο χρυσός εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση, καθώς οι πτωτικοί κίνδυνοι, που σχετίζονται με την κατοχή του πολύτιμου μετάλλου διαφεύγουν της προσοχής των επενδυτών.

Αυτό υποστηρίζει ο Marin Katusa, διαχειριστής venture capital και συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times "The Colder War”, ο οποίος τονίζει ότι έχει ήδη ξεκινήσει ένας πόλεμος που σχετίζεται με τον χρυσό, και παρότι ακόμη κανείς -ούτε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι επιχειρήσεις- δεν συζητά γι’ αυτόν, όσοι έχουν έκθεση στο κίτρινο μέταλλο θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Κίνδυνοι που, κατά τον ίδιο, σχετίζονται με τη γεωπολιτική "σκακιέρα” που διαμορφώνουν οι γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων που έχει συνάψει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, με διάφορες χώρες, αλλά και με τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει οδηγήσει πολλές οικονομίες του πλανήτη η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως εξηγεί, σε μια περίοδο που οι οικονομίες παγκοσμίως λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, την ώρα μάλιστα που βαρύνονται από υψηλά χρέη σε δολάρια, ενδεχομένως να «βάλουν στο μάτι» πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτό εντείνει τον κίνδυνο αύξησης των δικαιωμάτων επί των αποθεμάτων χρυσού, αύξησης των φόρων ακόμη και ενδεχόμενης κρατικοποίησης εταιρειών χρυσού.

Κίνδυνος που μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο καθώς η παγκόσμια οικονομία όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμένουν οι περισσότεροι προκειμένου να ανακάμψει από τις ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Η σημασία των γραμμών ανταλλαγής δολαρίων για τις επενδύσεις σε χρυσό

Πώς, όμως, σχετίζονται οι γραμμές ανταλλαγής δολαρίων της Federal Reserve με τους παραπάνω κινδύνους;

Όπως εξηγεί ο Katusa, ένα από τα πράγματα που ανέδειξε η πανδημία είναι ότι ο κόσμος χρειάζεται πολύ περισσότερα δολάρια ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σημειώνει  ότι όταν ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται διεθνώς και οι οικονομίες άρχισαν να "κλείνουν”, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μετατράπηκε σε "δανειστή τελευταίας λύσης" για σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο, με τη Federal Reserve να εκπληρώνει τον ρόλο της παρέχοντας γραμμές ανταλλαγής δολαρίων (Dollar SWAP lines) σε ορισμένες όμως, επιλεγμένες χώρες.

Γιατί; Διότι, όπως αναφέρει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η παγκόσμια έλλειψη δολαρίων θα μπορούσε να παραλύσει πολλές χώρες – και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία.

Οι γραμμές αυτές, ωστόσο, τονίζει ο Katusa δεν αφορούν όλες τις χώρες, παρά μόνο όσες η Fed θεωρεί συμμάχους και οι οποίες έχουν αποδεχθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν από αυτήν κεφάλαια. Τάση που ο ίδιος εκτιμά ότι θα επιταχυνθεί άμα τη εμφανίσει νέων δυσοίωνων εξελίξεων.

Η σχέση εξάρτησης αυτών των χωρών από τις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει, είναι θετική για τις εταιρείες χρυσού.

Σύμφωνα με τον Katusa, οι κυβέρνήσεις σε αυτές τις χώρες δεν θα διακινδύνευαν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ "απειλώντας" επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από τον… Θείο Σαμ, την αμερικανική κυβέρνηση, τον αμερικανικό στρατό.

Αντίθετα, το ενδεχόμενο επιβάρυνσης ή ακόμη και κρατικοποίησης εταιρειών χρυσού, είναι πολύ πιθανό σε χώρες που δεν έχουν αντίστοιχη σχέση εξάρτησης από τις ΗΠΑ και που πιθανότατα θα εξετάσουν αυτήν την επιλογή σε περίπτωση που τα οικονομικά τους επιδεινωθούν περαιτέρω.

Ο Katusa προσθέτει, επίσης, ότι πέρυσι οι 10 κορυφαίοι παραγωγοί χρυσού εξόρυξαν περίπου 75 εκατ. ουγγιές του πολύτιμου μετάλλου. Από αυτή την ποσότητα περίπου τα δύο τρίτα προήλθαν από χώρες που δεν έχουν γραμμές ανταλλαγής δολαρίων με τις ΗΠΑ.

Επίσης, αναφέρει ότι η πλειοψηφία των ορυχείων σε αυτές τις χώρες δεν αναπτύχθηκε από κρατικές εταιρείες, παρά σε πολύ μικρό ποσοστό. Αντίθετα, τα δύο τρίτα αυτής της παραγωγής ή πάνω από 48 εκατ. ουγγιές χρυσού εξορύχθηκαν από εταιρείες της Βόρειας Αμερικής.

Επομένως, υποστηρίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της παραγωγής θα μπορούσε να πέσει "θύμα” των τοπικών κυβερνήσεων. Είτε γιατί οι κυβερνήσεις αυτές θα αυξήσουν την τιμή των δικαιωμάτων που καταβάλλουν οι εταιρείες επί των αποθεμάτων τους, είτε θα θέσουν ελέγχους στην εξαγωγή δολαρίων από τη χώρα, είτε θα απειλήσουν και στη χειρότερη περίπτωση θα κρατικοποιήσουν τις ξένες εταιρείες προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες.

«Οι γεωπολιτικές ισορροπίες σε όλο τον κόσμο αλλάζουν ταχύτατα και ο κορονοϊός θα μπορούσε να επισπεύσει ένα νέο lockdown», υποστηρίζει ο Katusa, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις εταιρείες χρυσού που δραστηριοποιούνται σε επικίνδυνες χώρες, αλλά και για την ίδια την αγορά εξόρυξης και εμπορίας του πολύτιμου μετάλλου.