Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η φαρμακοβιομηχανία Sanofi ανακοίνωσαν σχέδια για την ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγής φαρμάκων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενδυνάμωση των βιομηχανιών του τομέα της υγείας με στόχο τη μείωση της εξάρτησής τους από τρίτες χώρες, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοΪού.
Η Sanofi, η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη δύο υποψηφίων εμβολίων για την Covid-19, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 610 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την παραγωγή εμβολίων στην Γαλλία.
Η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει με 500 εκατομμύρια ευρώ την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής εμβολίων στην περιοχή της Λυών και με 120 εκατομμύρια ευρώ την δημιουργία μονάδας έρευνας και ανάπτυξης στο κέντρο Sanofi Pasteur.
Από το κέντρο Sanofi Pasteur, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε για την χορήγηση 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της εθνικής έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, όπως η παρακεταμόλη, προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει την Πέμπτη σχέδια για τον επαναπατρισμό ορισμένων φαρμακευτικών μονάδων στην Γαλλία.
«Όλοι διαπιστώσαμε κατά την διάρκεια της κρίσης ότι ορισμένα φάρμακα ευρείας χρήσης δεν παράγονται πλέον στην Γαλλία και την Ευρώπη. Άρα πρέπει να μην διατυπώνουμε πλέον ερωτήσεις, αλλά να αντλούμε συμπεράσματα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Οι σημερινές εξελίξεις ανοίγουν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Sanofi με το Παρίσι, έπειτα από την ένταση που προκάλεσαν τον περασμένο μήνα οι δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Πολ Χάντσον, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρώπη βραδυπορεί να στηρίξει το έργο της ανάπτυξης ενός εμβολίου και υπονόησε ότι οι αμερικανοί ασθενείς ενδεχομένως να είναι οι πρώτοι που θα πάρουν το εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία του, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της Ουάσινγκτον είναι μεγαλύτερη.
Αν και η Sanofi ανασκεύασε γρήγορα τις δηλώσεις αυτές, με την υπόσχεση ότι ένα πιθανό εμβόλιο θα είναι ταυτόχρονα διαθέσιμο παγκοσμίως, τα σχόλια σήμαναν συναγερμό για την έλλειψη συντονισμού στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών, μία ομάδα από ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες συμφωνία για την εξασφάλιση 400 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που αναπτύσσει η AstraZeneca που θα διατεθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε εντολή από τις κυβερνήσεις της Ενωσης να διαπραγματευθεί την προμήθεια έως και έξι εμβολίων χρησιμοποιώντας κονδύλια από το ταμείο των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.