Πτωτικά άνοιξε και σήμερα η Wall Street

Την πτωτική πορεία της Τετάρτης συνεχίζουν και την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, καθώς ο συνδυασμός των χειρότερων του αναμενομένου στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ και της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε σειρά πολιτειών εξανεμίζουν τις ελπίδες των επενδυτών για μια γρήγορη μετάβαση στην οικονομική ανάκαμψη και στην προ πανδημίας κατάσταση.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 99,92 μονάδες ή 0,39%, με τον ευρύτερο S&P 500 να "χάνει" 14,21 μονάδες ή 0,47%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 54,02 μονάδων ή 0,55%.

Η καταγραφή σχεδόν 1,5 εκατ. νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα σηματοδοτεί την δεύτερη κατά σειρά ανακοίνωση στοιχείων χειρότερων από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Μικρή βελτίωση υπήρξε στον αριθμό των συνεχιζόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, οι οποίες έπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από τα 20 εκατομμύρια, στα 19,522 εκατ., μειωμένες κατά 700.000.

Η εικόνα της πανδημίας στις ΗΠΑ, εξάλλου, προκαλεί προβληματισμό στις αγορές, καθώς ολοένα και περισσότερες πολιτείες εμφανίζουν άνοδο των κρουσμάτων εν μέσω της προσπάθειας για να επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μετά το κλείδωμα των προηγούμενων μηνών.

Περισσότερα από 45.000 νέα κρούσματα κατεγράφησαν επισήμως στη χώρα την Τετάρτη, αριθμός ο οποίος ξεπερνά τα επίπεδα – ρεκόρ της 26ης Απριλίου κατά 9.000, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο  NBC. Οι πολιτείες του Τέξας, της Φλόριντα, της Καλιφόρνια και της Αριζόνα βρίσκονται ήδη εν μέσω εκθετικής αύξησης κρουσμάτων.

Πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Νέο Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ ανακοίνωσαν ότι θα υποχρεώνουν τους ταξιδιώτες από άλλες πολιτείες που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα σε καραντίνα 14 ημερών.

Παράλληλα η Apple Inc. ανακοίνωσε ότι θα κλείσει επτά καταστήματα στην περιοχή του Χιούστον, και θα ξανακλείσει κάποια καταστήματα σε άλλες πολιτείες. Η Walt Disney από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει το άνοιγμα των θεματικών της πάρκων στην Καλιφόρνια.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται έτσι οι μετοχές των κλάδων που εξαρτώνται πιο άμεσα από την τάχιστη επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, κατά βάση εκείνες των αεροπορικών εταιρειών και των εταρειών κρουαζιέρας.

«Η αγορά γενικά έχει δείξει αισιοδοξία ότι η οικονομία επανεκκινείται και η ζωή θα επιστέψει κατά κάποιο τρόπο στην κανονικότητα, ωστόσο ο ιός ίσως έχει διαφορετική άποψη», τονίζει ο Chris Zaccarelli, CIO στην Independent Advisor Alliance.

«Τώρα η αγορά βρίσκεται μεταξύ των συμπληγάδων της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, του εμπορικού προστατευτισμού και των πολιτικών εξελίξεων», προσθέτει.

Την Τετάρτη, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει νέους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα και αγαθά συνολικής αξίας 3,1 δισ. δολ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νότα του ύπατου εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Οι νέοι δασμοί σε αγαθά όπως οι ελιές, η μπύρα και τα ημιφορτηγά πιθανόν να φθάνουν έως και το 100%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 7 κινούνται με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Walgreens Boots Alliance, JP Morgan και UnitedHealth, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Raytheon και Intel.

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν άρχισε να γίνεται αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.  

Η τελική μέτρηση είναι αμετάβλητη σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία και αντιπροσωπεύει τη χειρότερη τριμηνιαία πτώση από το δ' τρίμηνο του 2008 όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 8,4% στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό 6,8% το πρώτο τρίμηνο, μετά από άνοδο 1,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα, οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου υποχώρησαν 6,4%, έναντι της αρχικής μέτρησης για πτώση 7,9%.

Η πτώση του πρώτου τριμήνου αντανακλά μόλις δύο εβδομάδες κλειδώματος της οικονομίας που ξεκίνησε σε πολλές περιοχές της χώρας στα μέσα Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει πολύ μεγαλύτερη πτώση το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου.

Από την αγορά εργασίας, σχεδόν 1,48 εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για λήψη επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουνίου, από 1,54 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα, όπως έδειξαν τα κρατικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.  

Ο αριθμός ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίες σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας θα διαμορφωθούν στο 1,35 εκατομμύρια.

Τέλος, άλμα σημείωσαν τον Μάιο οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά καθώς η οικονομία ξεκίνησε να ανακάμπτει μετά την κατάρρευση της ζήτησης και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες την περίοδο του μαζικού κλειδώματος λόγω του κορονοϊού.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν 15,8% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 9,8% και εμφανίζοντας το ισχυρότερο άλμα από τον Ιούλιο του 2014.