«Οι πόροι του React EU μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα δοθούν κατά προτεραιότητα στις δράσεις ρευστότητας των επιχειρήσεων» δήλωσε, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».
Για τα έκτατα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων που χρηματοδοτηθήκαν μέσω ΕΣΠΑ ο κ. Σκάλκος ανέφερε: «Περί τα 3,5 δισ. ευρώ, έχουν κατευθυνθεί -κατά κύριο λόγο- για το εργαλείο εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων, ένα μέρος, στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Επίσης, ένα μέρος της συνολικής ενίσχυσης σε επιχειρήσεις δόθηκε μέσω του μέτρου της αποζημίωσης των 800 ευρώ σε ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους».
Παράλληλα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, τόνισε ότι «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που είχαμε, απελευθερώσαμε αδρανείς πόρους του ΕΣΠΑ και τους μεταφέραμε σε δράσεις για την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Όσους περισσότερους πόρους καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε από το κομμάτι της καινούργιας πηγής χρηματοδότησης, που είναι το React EU 2020-2022, προτεραιότητά μας είναι να δοθούν εκεί».
Αναφορικά με τη διαχείριση των νέων πρόσθετων πόρων που θα εισρεύσουν την χώρα μέσω του Recovery Fund, ο κ. Σκάλκος, υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας ενός σφιχτού μηχανισμού παρακολούθησης, διαχείρισης, ελέγχου και υλοποίησης των έργων κατ' αναντιστοιχία των δομών του ΕΣΠΑ.
«Επειδή αυτό είναι ένα πακέτο με πλαίσιο υλοποίησης από το '21 μέχρι το '24, για το οποίο καμία χώρα δεν θα μπορέσει να φτιάξει άμεσα μια καινούρια δομή, είμαστε υποχρεωμένοι, με διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις να στηριχθούμε σε σημαντικό βαθμό στο μηχανισμό που διαθέτουμε. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται η μεγάλη πρόκληση για εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο κ. Σκάλκος «αισιοδοξούμε οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων δεν θα ακολουθήσουν τις βαριές διαδικασίες που ισχύουν σήμερα. Υπάρχει πίεση προς την Ευρώπη να διατηρηθούν κάποιες από τις ισχύουσες ευέλικτες μορφές χρηματοδότησης όπως στην περίοδο του κορονοϊού. Από ελληνικής πλευράς, τους τελευταίους μήνες, ακόμη και πριν τον κορονοϊό, τρέχουμε σαφώς καλύτερα.
Έχουμε εισάγει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και διαχειριστικών ενεργειών για να έχουμε ταχύτερη απορρόφηση. Οι οικονομικές συνθήκες της χώρας ήταν σαφώς καλύτερες μέχρι τον κορονοϊό, πράγμα που σημαίνει ότι είχαμε την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε πλήθος μελετών που αποτελούν προϋπόθεση για να ωριμάσουν τα έργα».
Κλείνοντας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε ότι «το επόμενο ΕΣΠΑ θα ξεκινούσε, με βάσει τους δικούς μας υπολογισμούς, με μια προίκα ώριμων έργων περί τα 5 με 6 δισ. ευρώ για εκταμίευση. Αν σε αυτά προστεθεί και η μεγαλύτερη ευελιξία που ευελπιστώ πως θα έχουμε, θα απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων».