Ο Stephen Roach, οικονομολόγος, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Yale και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia, προειδοποιεί όσους ποντάρουν στην υπεραπόδοση του δολαρίου ότι η «εποχή» του αμερικανικού νομίσματος ενδεχομένως να πλησιάζει στο τέλος της.
Ο επιφανής οικονομολόγος προβλέπει ότι το δολάριο θα καταγράψει σύντομα πτώση 35% έναντι των μεγάλων αντίπαλων νομισμάτων, λόγω της αύξησης του αμερικανικού ελλείμματος και του ρυθμού μείωσης των αποταμιεύσεων.
Ο καθηγητής, μιλώντας στην εκπομπή «Trading Nation» του CNBC τη Δευτέρα επισήμανε ότι η άνοδος της Κίνας και η απομάκρυνση της Ουάσιγκτον από τους εμπορικούς εταίρους της ανοίγει τον δρόμο για μια δραματική αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος τα επόμενα χρόνια που πιθανότατα θα τερματίσει την υπεροχή του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
«Το δολάριο θα υποχωρήσει πολύ, πολύ απότομα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τα σχόλια του Roach στο CNBC έρχονται σε συνέχεια του άρθρου που έγραψε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο επισήμανε συγκεκριμένα ότι «η εποχή της "υπερβολικής υπεροχής" του δολαρίου ως το βασικό αποθεματικό νόμισμα του κόσμου πλησιάζει στο τέλος της».
Στο εν λόγω άρθρο, ο οικονομολόγος αναφέρει ότι η αμερικανική οικονομία υφίσταται ήδη «πιέσεις» από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, υποδεικνύοντας ότι η ύφεση που έπληξε τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, εν μέσω της κρίσης δημόσιας υγείας, απλώς θα ενισχύσει τα δεινά του δολαρίου.
Ο επιφανής οικονομολόγος πρόσθεσε ότι «ο υπόλοιπος κόσμος έχει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το άλλοτε ευρέως αποδεκτό τεκμήριο της αμερικανικής υπεροχής».
Τη Δευτέρα, ο Roach διευκρίνισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ, τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση ξοδεύει τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα για το δολάριο.
Εν τω μεταξύ, ο Roach επισημαίνει ότι το νόμισμα της Κίνας, το γουάν, μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς το Πεκίνο διέρχεται μιας φάσης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να μετατοπίσουν την εξαρτημένη από τη βιομηχανία οικονομία του ασιατικού γίγαντα σε ένα παραγωγικό μοντέλο εστιασμένο περισσότερο στις υπηρεσίες και στην κατανάλωση.
Ο Roach ισχυρίζεται ότι, αν και η εξασθένιση του δολαρίου, κάτι που ορισμένες φορές ζητά και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα ωφελήσει βραχυπρόθεσμα τις αμερικανικές εξαγωγές, μακροπρόθεσμα θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.
Προς επίρρωση των δηλώσεων του Roach αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτη ICE US Dollar αποδυναμώνεται τις τελευταίες 30 ημέρες και έχει υποχωρήσει κατά 3,9% και είναι ελαφρώς υψηλότερα σε σύγκριση με το τέλος του 2019 κατά 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Ο εν λόγω δείκτης συγκρίνει το δολάριο με ένα καλάθι έξι νομισμάτων, στο οποίο περιλαμβάνονται το ευρώ, η στερλίνα και το γεν.
Ένα ασθενέστερο δολάριο θα έχει επιπτώσεις τόσο στα περιουσιακά στοιχεία όσο και στη χρηματιστηριακή αγορά και τους δείκτες Dow Jones και S&P 500, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εταιρικού χρέους είναι εκπεφρασμένο σε δολάρια. Παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος της διασυνοριακής χρηματοδότησης και του διεθνούς εμπορίου διεκπεραιώνονται σε δολάρια.
Όπως εξηγεί ο Roach, παρ΄ ότι οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έστρεψαν τους επενδυτές στο δολάριο, όπως και στα υπόλοιπα παραδοσιακά «καταφύγια», τα αυξανόμενα ελλείμματα των ΗΠΑ τελικά θα αλλάξουν αυτή την οπτική και θα πλήξουν το αμερικανικό νόμισμα.
Με πληροφορίες Capital