Πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, καθώς τα μικτά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε ΗΠΑ και Κίνα προβληματίζουν τους επενδυτές διεθνώς καταδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού θα είναι δύσκολη και αργή.
Ειδικότερα, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 78 μονάδων ή 0,29%, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 18 μονάδες ή 0,58%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq "χάνει” 111 μονάδες ή 1,06%.
Η αμερικανική αγορά ακολουθεί σήμερα το διεθνές αρνητικό κλίμα που πυροδότησε το sell off στα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία βίωσαν τη χειρότερη μέρα απωλειών από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού, μετά τα ασθενέστερα των προσδοκιών στοιχεία για την κατανάλωση στην Κίνα, στον απόηχο και της διαφαινόμενης επιδείνωσης των σχέσεων των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται ότι εξετάζει να απαγορεύσει σε μέλη του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και στις οικογένειές τους να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ενώ μόλις εχθές ανακοίνωσε ότι θα θέσει περιορισμούς στις χορηγήσεις θεωρήσεων σε υπαλλήλους κινεζικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η Huawei.
Το κλίμα επιβάρυναν και τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στις ΗΠΑ και έδειξαν μικρή μόνο υποχώρηση του αριθμού των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους η μικρή αυτή πτώση σηματοδοτεί τη συνεχιζόμενη πίεση που υφίσταται η αγορά εργασίας, καθώς και ότι ο αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων σε ορισμένες πολιτείες και οι περιορισμοί σε επιχειρήσεις, οδήγησαν σε "πάγωμα" της ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.
Την ίδια στιγμή βέβαια, οι αμερικανικές πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν ισχυρή άνοδο 7,5% τον Ιούνιο, σε μια ένδειξη ότι η οικονομία βελτιωνόταν λίγο πριν από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, συμπαρασύροντας τις ελπίδες για μια σταθερή ανάκαμψη.
Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται. Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Morgan Stanley ανακοίνωσε κέρδη δεύτερου τριμήνου καλύτερα των προσδοκιών.