Δυσοίωνα προβλέπονται τα πράγματα για την ιταλική τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο ιταλικός τουριστικός τομέας όπως αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle ήδη υποφέρει. Παρά τις διαφημιστικές εκστρατείες και τις προσφορές, η οικονομική ζημιά παραμένει τεράστια.
Στη γειτονική χώρα, η οποία δοκιμάστηκε από τον κορωνοϊό με τους πολίτες της να ζουν δραματικές στιγμές, η μείωση των ξένων τουριστών είναι τουλάχιστον στο 93% ενώ απειλούνται και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις διακοπές των Ιταλών, οι έρευνες δείχνουν πως φέτος θα προτιμήσουν τη χώρα τους και δεν θα ταξιδέψουν. Ένα μόνο μικρό ποσοστό που θα ταξιδέψει φαίνεται πως ως πρώτη προτίμηση έχει την Ελλάδα, μετά τη Γαλλία και την Ισπανία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ιταλικής Ένωσης Ξενοδόχων οι διανυκτερεύσεις θα μειωθούν φέτος κατά 295 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019. Τον Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, η παρουσία τουριστών στα τουριστικά καταλύματα της Ιταλίας μειώθηκε κατά 80,6%. Πρωτοφανής η συρρίκνωση των ξένων τουριστών, η οποία άγγιξε το 93,2%. Έντονη ανησυχία προκαλεί και η πτώση του ντόπιου τουρισμού, που μειώθηκε 67,2%.
Μόνο τον Ιούνιο χάθηκαν 110.000 εποχικές θέσεις εργασίας. Συνολικά, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός δουλειάς άλλοι 140.000 εργαζόμενοι. Σε ότι αφορά τον Ιούλιο, οι ιταλοί ξενοδόχοι προβλέπουν ότι πάνω από τα μισά τους δωμάτια θα είναι κενά. Στο 62%, δε, των ξενοδοχειακών μονάδων, οι άδειες κλίνες θα ξεπεράσουν τα δύο τρίτα.
Ελπίδες για γρήγορη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης
«Η θύελλα των συνεπειών του κορωνοϊού έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει και χτυπά αλύπητα το ιταλικό σύστημα φιλοξενίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ξενοδόχων της χώρας Μπερναμπό Μπόκα. Και συμπληρώνει ότι τα μέλη της ομοσπονδίας του προσπαθούν να πάρουν θάρρος από κάθε- έστω και μικρό- θετικό στοιχείο. Αλλά οι μέχρι τώρα προβλέψεις δείχνουν ότι ολόκληρος ο τομέας, το 2020, θα χάσει πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 69% του συνολικού του τζίρου.
Όλα αυτά, παρά τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης Κόντε, τα οποία προβλέπουν την στήριξη, με «μπόνους» που φτάνει μέχρι 500 ευρώ, των λιγότερο εύπορων οικογενειών που, παρά την οικονομική κρίση, θέλουν να πάνε διακοπές. O Ιταλός υπουργός τουρισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι, δήλωσε ότι δόθηκαν ήδη 401.525 «μπόνους», αξίας 183 εκατομμυρίων ευρώ. Παρά ταύτα, οι δυσκολίες είναι εμφανέστατες.
«Χρειάζεται μια μακρόπνοη πολιτική με στρατηγικές επιλογές», πρόσθεσε ο Φραντσεσκίνι. Και σε αυτό τον τομέα, πολλά θα εξαρτηθούν και από την τελική συμφωνία και την δυνατότητα γρήγορης εκταμίευσης των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι Ιταλοί επιλέγουν φέτος σύντομες διακοπές στη χώρα τους
Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορικών και τουριστικών ενώσεων της χώρας, τα οποία επεξεργάσθηκε το δημοσκοπικό ινστιτούτο Swg, οι Ιταλοί φέτος αποφάσισαν να κάνουν σύντομες διακοπές στην χώρα τους.
Η έρευνα δείχνει μεταξύ άλλων ότι το 50% των Ιταλών που θα πάνε διακοπές δεν σκοπεύει να απομακρυνθεί από τον τόπο διαμονής του για περισσότερο από μία εβδομάδα. Σχεδόν το 40%, δε, θα «αποδράσει» από τις πόλεις για μόλις τέσσερις ημέρες. Επιβεβαιώνεται, επίσης, η τάση που είχε εκδηλωθεί στις αρχές Ιουνίου, με το 93% των Ιταλών να δηλώνει ότι πήγε ή θα πάει διακοπές εντός εθνικών συνόρων.
Οι περισσότεροι τυχεροί που θα μπορέσουν, έστω και για λίγες ημέρες, να ξεκουραστούν εκτός σπιτιού προτιμούν τη θάλασσα της Σικελίας, της Απουλίας και τα εντυπωσιακά θέρετρα της Τοσκάνης. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, πόλεις όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Βενετία και η Νάπολη -με τα σχεδόν αμέτρητα αριστουργήματα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής- φέτος επιλέγονται μόνο από το 15% των Ιταλών.
Όσοι ταξιδέψουν εξωτερικό επιλέγουν Ελλάδα
Για το 7% του συνόλου, το οποίο αποφάσισε να κάνει διακοπές στο εξωτερικό, η Ελλάδα παραμένει κύρια επιλογή. Οι πιο «δυνατοί» προορισμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία των ενώσεων καταναλωτών και τουρισμού, είναι η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία.
Τέλος, φέτος χάνει πολύ έδαφος η Μεγάλη Βρετανία, ενώ στις προτιμήσεις των Ιταλών ανεβαίνει σημαντικά η Αυστρία, η οποία θεωρείται και ασφαλέστερος προορισμός.
Πάντως δεν είναι λίγοι οι παράγοντες του τουρισμού και της αγοράς όπου εκφράζουν μεγάλες ανησυχίες και για τον τουρισμό στην Ελλάδα.Με δεδομένο το πρόβλημα της Ιταλίας όπου όπου ο τουρισμός της συνεισφέρει δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, πολλοί αναρωτιούνται το τι μπορεί να συμβεί και στη χώρα μας. Ήδη πολλοί τουριστικοί πράκτορες έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τον incoming τουρισμό στην Ελλάδα, που φέτος στηρίζεται στην κίνηση της εγχώριας τουριστικής αγοράς.
Με πληροφορίες από Deutsche Welle και ΑΠΕ