Κομισιόν: Το 2022 θα επιστρέψει η Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα

Στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα κατάφερε να διαχειριστεί και να συγκρατήσει την έκταση της Υγειονομικής κρίσης, ενώ κινητοποίησε ένα μεγάλο ύψος μέτρων ούτως ώστε να συγκρατήσει τις κοινωνικοοικονομικές της επιπτώσεις. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η Πανδημία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά  την οικονομία.

Συνολικά η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρά τη δυσχερή συγκυρία που προκάλεσε η πανδημία, η οποία αναπόφευκτα προκάλεσε καθυστερήσεις στην εφαρμογή μιας σειράς δράσεων, «η Ελλάδα προχώρησε με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων».

Υπολογίζει αναλυτικά τα μέτρα στήριξης, αλλά και αναφέρει ότι η χώρα θα ανακάμψει το 2022 στα προ κρίσης επίπεδα

Γίνεται αναλυτική αναφορά στο πλήγμα της πανδημίας με την εκτίμηση ότι η πλήρης ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 θα γίνει το 2022. Εκτιμάται πτώση ΑΕΠ κατά 9% φέτος και 6% ανάκαμψη το 2021.

Αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση καθώς παρά την υγειονομική κρίση κατάφερε να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα στο πεδίο του Πτωχευτικού δικαίου. Γίνεται λόγος και για καλή πρόοδο στο πεδίο της επενδυτικής αδειοδότησης, της ενεργειακής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης. Γίνεται λόγος και για επιπλέον μεταρρυθμιστικά βήματα σε τομείς που δεν συνδέονται με την εποπτεία.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι παρά τη καλή πρόοδο ένας αριθμός από πεδία πολιτικής έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την Πανδημία. Γίνεται λόγος και για προηγούμενες καθυστερήσεις. Αναφέρονται ως παραδείγματα οι διαδικασίες στα δικαστήρια, η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, ο  τομέας της υγείας, του Κτηματολογίου αλλά και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Τα μέτρα στήριξης

Τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 3,1 δισ. ευρώ (1,9% του ΑΕΠ) στο πεδίο της μείωσης των φορολογικών βαρών, σε 4,1 δις ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) από την πλευρά των δαπανών και σε αύξηση ρευστότητας κατά 5,9 δισ. ευρώ (3,5% του ΑΕΠ).

Εκτιμάται ότι  η εξέλιξη της πανδημίας και κατά συνέπεια του οικονομικού της αντίκτυπου παραμένει εξαιρετικά και πρωτόγνωρα υψηλή και αυτό συνεπάγεται ασάφεια και για τα μελλοντικά μέτρα τα οποία ίσως να είναι αναγκαία και να συγκρατηθεί η Πανδημία. Γίνεται επίσης λόγος για τη στήριξη που θα παράσχει το σχέδιο ανάκαμψης.

Το πρωτογενές έλλειμμα υπολογίζεται στο 5,8% του ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογιστεί η δαπάνη για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους που εκτιμάται προσωρινά σήμερα 0.8% του ΑΕΠ. Γίνεται ανάλυση των μέτρων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα τα οποία υπολογίζονται σε επιπλέον 1,8% του ΑΕΠ για το 2020.

Αναφέρεται επίσης η αναβολή για το καλοκαίρι του 2020 της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ. Καταγράφονται αναλυτικά οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που προκαλεί ή Πανδημία αλλά και εσωτερικά πεδία αβεβαιότητας.