Η τουρκική λίρα σημείωσε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών όσον αφορά την ισοτιμία της με το δολάριο την ώρα που ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν επανέλαβε την αντίρρησή του στην επιβολή υψηλότερων επιτοκίων ώστε να λειτουργήσει ο μηχανισμός άμυνας της τουρκικής λίρας στις πιέσεις τις οποίες δέχεται. Η λίρα διολίσθησε κατά 0,4% αγγίζοντας τις 7,4606 TL το δολάριο. Οι συνολικές απώλειες της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2020 φθάνουν το 20%.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εμφανίζεται αβοήθητη και χωρίς οπλοστάσιο στο εγχείρημά της να ελέγξει τη ραγδαία υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και όλα αυτά λόγω της επιμονής του Ταγίπ Ερντογάν να αρνείται πεισματικά την αναμόρφωση των επιτοκίων όπως επιτάσσει η κοινή λογική αλλά και η κοινή πρακτική παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν απέπεμψε και αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας τον Ιούλιο που μας πέρασε επειδή δεν δέχτηκε να μειώσει ακόμα περισσότερο τα επιτόκια όπως ζητούσε επίμονα ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Αντί μάλιστα να αυξηθούν τα επιτόκια, οι σχεδιαστές της νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία, δηλαδή η τουρκική προεδρία, επέβαλλε στις τράπεζες να δανειστούν από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού τους κατά 10% στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες πρέπει βεβαίως να ελεγχθούν, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας στα τέλη Αυγούστου δεν ξεπερνούσαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό εξαιρετικά ανεπαρκές για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος και της τουρκικής οικονομίας.
Σύμφωνα τώρα με τον έμπειρο αναλυτή Ζουλφικάρ Ντογάν, που σημειώνει στο άρθρο του της 7ης Σεπτεμβρίου 2020 στην ιστοσελίδα Ahval πως ο υπουργός οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Άλμπαϊρακ (γαμπρός του Ερντογάν) ισχυρίζεται ακόμη πως η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου δημιουργεί ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον υπέρ της τουρκικής οικονομίας αλλά παρόλα αυτά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές της Τουρκιάς τον μήνα Αύγουστο αποκαλύπτουν ακριβώς το αντίθετο.
Το αυξανόμενο έλλειμμα εμπιστοσύνης των Τούρκων πολιτών έναντι του τρόπου της κεντρικής καθοδήγησης της οικονομίας της Τουρκίας από τον Άλμπαϊρακ, οδηγεί σε μία πρωτοφανή για τα τουρκικά δεδομένα καταφυγή της επιχειρηματικής ελίτ και των πλούσιων Τούρκων στο ξένο συνάλλαγμα αλλά και στον χρυσό.
Οι εισαγωγές χρυσού στην Τουρκία από το εξωτερικό ξεπέρασαν το απόλυτο ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1989 και έφθασαν τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει πως η τουρκική ελίτ, οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι που ελέγχουν την τουρκική οικονομία έχουν απολέσει κάθε εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα.
Σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα θα πρέπει να προστεθεί και η δραματική μείωση, σχεδόν εξαΰλωση, του τουριστικού συναλλάγματος, το οποίο το 2019 έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 34,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το τουριστικό συνάλλαγμα το 2020 αναμένεται να είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτό το θηριώδες ρεκόρ τουριστικού συναλλάγματος της περασμένης χρονιάς.
Επισημαίνεται επίσης πως το εμπορικό έλλειμμα του Αυγούστου 2020 επιβάρυνε την κατάσταση του πρώτου οκταμήνου σημειώνοντας αύξηση 69% στο εμπορικό αυτό έλλειμμα συγκρινόμενο με την ίδια περίοδο του 2019. Το έλλειμμα αυτό αγγίζει τα 32,9 δισεκατομμύρια δολάρια την ώρα που οι εξαγωγές τουρκικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 13%. Η γενική εικόνα συμπληρώνεται και από τον πρόεδρο της περίφημης TUSIAD, δηλαδή της ένωσης τουρκικών επιχειρηματιών, του Σιμόν Κασλόφσκι, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Dunya (κόσμος) την περασμένη εβδομάδα πως οι πολιτικές που εφαρμόζει ο υπουργός οικονομικών Άλμπαϊρακ είναι απολύτως ξεπερασμένες.