Danske Bank: Καμία αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας σήμερα, αν και υπάρχουν σήματα για αναβάθμιση

Οι S&P και DBRS δίνουν σήμερα την ετυμηγορία τους για την Ελλάδα, σχεδόν οκτώ μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία και οδήγησε σε συρρίκνωση-σοκ του ελληνικού ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο, το οποίο ωστόσο κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Οι αναλυτές εδώ και μέρες επισημαίνουν πως δεν αναμένεται κανένας από τους δύο οίκους να αλλάξει την βαθμολογία του για την Ελλάδα καθώς από την μία μεριά δεν δικαιολογείται κάποια υποβάθμιση αλλά από την άλλη είναι πολύ νωρίς να υπάρξει αναβάθμιση του rating ή του outlook τη στιγμή που το περιβάλλον παραμένει αβέβαιο, δεδομένου ότι η πανδημία δείχνει και πάλι τα… δόντια της, με αβέβαιη ημερομηνία λήξης.

Σε σημερινό της σχόλιο η Danske Bank αναφέρεται στις αξιολογήσεις από την S&P η οποία βαθμολογεί σήμερα εκτός την Ελλάδα και την Ιταλία. Σε ότι αφορά τη γειτονική χώρα, ο οίκος δίνει αρνητικές προοπτικές με αξιολόγηση ΒΒΒ και έτσι ή αγορά θα έχει τα μάτια της στραμμένα στην πιθανότητα υποβάθμισης.

Ωστόσο, η Danske Bank δεν εκτιμά πως έχει έρθει η ώρα της υποβάθμισης της Ιταλίας πατά τη σημαντική αύξηση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ λόγω της πανδημίας. Αντίθετα ο οίκος θα επικεντρωθεί στην στήριξη από την Ε.Ε προς την χώρα καθώς και προς τις υπόλοιπες δικαιούχους του Ταμείο Ανάκαμψης και του προγράμματος SURE καθώς και στο ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού της Ιταλίας η οποία βγήκε πρόσφατα στις αγορές με 30ετή ομόλογα και πέτυχε μηδενικό επιτόκιο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η τράπεζα δεν εκτιμά επίσης πως θα υπάρξει κάποια κίνηση από την S&P. O οίκος βαθμολογεί τη χώρα με ΒΒ- και σταθερές προοπτικές και δεν αναμένεται να αλλάξει η στάση του παρόλο που κατά την Danske Bank οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερες το τρέχον έτος και εν μέσω πανδημίας, σε σχέση με τις άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, κάτι που υποδηλώνει ότι θα «δικαιολογούσε» μία θετική κίνηση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως και η Citi επισημαίνει πως σύμφωνα με το βασικό της σενάριο δεν εκτιμά πως η S&P θα προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στα ratings της Ελλάδας και της Ιταλίας, ωστόσο ο κύριος κίνδυνος αφορά την Ιταλία καθώς έχει αρνητικές προοπτικές από τον οίκο από τον Οκτώβριο του 2018. Λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στο χρέος της γειτονικής χώρας, η S&P μπορεί να αποφασίσει να υποβαθμίσει το rating της, όπως σημειώνει η Citi.

Μιλώντας στο Capital.gr πριν μερικές μέρες ο αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, Jens Peter Sοrensen, σημείωσε πως τόσο η DBRS όσο και η S&P καθώς και η Moody’s στις αρχές Νοεμβρίου, δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή της "βαθμολογίας" που δίνουν στην Ελλάδα καθώς είναι πολύ νωρίς για μία τέτοια κίνηση λόγω της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη καθώς και των μέτριων προοπτικών ανάπτυξης καθώς και των πιθανών νέων lockdowns.

Άλλωστε και η DBRS έδωσε σε πρόσφατο note της μια πρόγευση της σημερινής της ετυμηγορίας. Όπως σημείωσε, το timing και η ταχύτητα της πιθανής ανάκαμψης της ελληνικής από το σοκ λόγω πανδημίας είναι αβέβαια, και αυτό ακριβώς είναι που την οδήγησε  λίγους μήνες πριν να αλλάξει τη στάση της για τις προοπτικές της Ελλάδας.

Ωστόσο, στους έξι μήνες που έχουν μεσολαβήσει από το προηγούμενο review του οίκου έως και σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει έγκαιρη και ταχεία απάντηση στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία και έχει έως τώρα αποτρέψει τη δημιουργία μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης, όπως ανέφερε.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ούτε η αγορά αναμένει κάποια αρνητική κίνηση τους οίκους, αν και το τελευταίο διάστημα έχει αποδείξει πως δεν δίνει και ιδιαίτερη σημασία στις ετυμηγορίες των οίκων αφού τα ελληνικά ομόλογα παρά το γεγονός ότι δεν κατέχουν Investment grade έχουν πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι με τους επενδυτές να επιβεβαιώνουν εδώ και μήνες στην εμπιστοσύνη τους για τις προοπτικές της οικονομίας μακροπρόθεσμα.

Απόδειξη είναι η και η νέα επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την επανέκδοση του 10εοτύς όπου η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή και το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (1,152%).

Πηγή: Capital