H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται ότι θα αντισταθεί στη σημερινή συνεδρίασή της στην πίεση να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης, αλλά είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για την ανάληψη δράσης τον Δεκέμβριο καθώς οι πρόσφατοι περιορισμοί για τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού τροφοδοτούν τους φόβους για μία νέα ύφεση.
Το διευρυνόμενο δεύτερο κύμα κρουσμάτων απειλεί να κυριεύσει την Ευρώπη πριν από τον χειμώνα και η Γερμανία και η Γαλλία – οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – ανακοίνωσαν χθες νέα μέτρα καραντίνας. Τα μέτρα αυτά έδωσαν νέα βαρύτητα στις εκκλήσεις προς την ΕΚΤ να σηματοδοτήσει μία ακόμη μεγαλύτερη και πιο μακροπρόθεσμη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, η οποία έχει ήδη υποστεί φέτος μία πρωτοφανή ύφεση.
Έχοντας, ωστόσο, ήδη ανακοινώσει μία πρωτοφανή δύναμη πυρός την άνοιξη, η ΕΚΤ δεν φαίνεται να βιάζεται να λάβει μέτρα, ελπίζοντας ότι οι συνεχιζόμενες αγορές ομολόγων από αυτή θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ηρεμία στις αγορές έως και ένα σημαντικό χρονικό διάστημα του 2021.
Αυτό ασκεί πίεση στην πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να διαμηνύσει τη δέσμευση της ΕΚΤ στη διατήρηση πολύ χαλαρών συνθηκών χρηματοδότησης, χωρίς ωστόσο να αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς τόσο πολύ, ώστε ακόμη και μία σημαντική στήριξη τον Δεκέμβριο να προκαλέσει απογοήτευση. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για την πολιτική της στις 14.45 και θα ακολουθήσει στις 15.30 η συνέντευξη Τύπου της Λαγκάρντ.
Με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Γαλλία για τον κορονοϊό, τα οποία τίθενται από αύριο σε ισχύ, ο κόσμος θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι εκτός και εάν πρόκειται να αγοράσει απαραίτητα αγαθά, να έχει ιατρική παρακολούθηση ή να κάνει σωματική άσκηση έως μία ώρα την ημέρα. Οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους, αν ο εργοδότης τους θεωρεί αδύνατο να γίνει αυτή από το σπίτι. Τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά.
«Θεωρούμε ότι η δραστηριότητα (της γαλλικής οικονομίας) μπορεί να μειωθεί κοντά στο 20% σε σχέση με το κανονικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της καραντίνας», σημείωσε οικονομολόγος της JP Morgan, προσθέτοντας: «Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό πλήγμα, υποθέτοντας ότι η δραστηριότητα σήμερα κινείται περίπου 5% χαμηλότερα από το κανονικό».
Η Γερμανία, η οικονομία της οποίας έχανε ήδη τη δυναμική της, θα κλείσει τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα θέατρα από τις 2 έως τις 30 Νοεμβρίου, αν και τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά και τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν με αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτά.
Η Ισπανία είναι πιθανόν να έχει επανέλθει ήδη σε ύφεση, καθώς η κυβέρνησή της σχεδιάζει να ανακοινώσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα εξάμηνο ενώ η Ιταλία έχει ήδη ανακοινώσει αυστηρούς περιορισμούς.
Όλα αυτά θέτουν σε δοκιμασία την άποψη της ΕΚΤ ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδά της έως τα τέλη του 2022. «Το οικονομικό περιβάλλον δικαιολογεί μεγαλύτερη δράση τώρα», δήλωσε στέλεχος της Berenberg, προσθέτοντας:
«Τις τελευταίες εβδομάδες, τα πράγματα επιδεινώθηκαν ξανά… Η οικονομική ανάπτυξη ανακόπτεται στο τέταρτο τρίμηνο». Οι πληθωριστικές προσδοκίες, που αποτελούν και την κύρια ανησυχία της ΕΚΤ, επίσης υποχωρούν. Αν και η απειλή ενός αποπληθωρισμού δεν βρίσκεται ακόμη στην ατζέντα, ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να μην αυξηθεί στον στόχο της ΕΚΤ, που είναι σχεδόν 2%, τα επόμενο χρόνια».