Η οικονομική ύφεση, όχι μόνο ως φυσικό επακόλουθο της πανδημίας, αλλά και ως το αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών της κυβέρνησης πριν και μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, αποτυπώνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης.
Σε συνέντευξή του στον RealFM 97,8 ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε την ανάγκη να υποστηρίξει το δημόσιο, όπως γίνεται και σε όλη την Ευρώπη, την οικονομία σε όλα τα επίπεδα.
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση, αύριο, της δίκης της Χρυσής Αυγής, σημείωσε ότι για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μια καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.
Μεταξύ άλλων ανέφερε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού:
«Αποτυπώνει τις λάθος εκτιμήσεις της κυβέρνησης τόσο για την ύφεση, όσο και για την ανάπτυξη για το 2021. Βεβαίως, αντανακλά και τους λάθος χειρισμούς της όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτή την πολιτική που άφησε τα πράγματα να κινηθούν από μόνα τους, με αποτέλεσμα να βαθύνει η ύφεση, να έχουμε μεγαλύτερες επιπτώσεις στον κόσμο της εργασίας, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να απαιτούνται μετά -όταν θα κλείσει αυτή η εποχή του κορονοϊού και των επιπτώσεων στην οικονομία- μεγαλύτερες προσπάθειες για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν».
«Παρ’ ότι είχαμε τα μέσα δεν υλοποιήσαμε την κατάλληλη πολιτική στήριξης που θα λειτουργούσε ως αλεξίπτωτο σε αυτή την "ελεύθερη πτώση” της οικονομίας. Δηλαδή άμεση, μη επιστρεπτέα στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μεγαλύτερη στήριξη -και όχι επιδότηση της αναστολής εργασίας-των εργαζομένων που πλήττονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα μέτρα τα οποία εμείς είχαμε την ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε».
«Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση, έστω και μετά από πολλούς μήνες, ανακάλυψε την αξία των 37 δισεκατομμυρίων, αλλά δεν είναι θετικό, για παράδειγμα, ότι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, που αφορά την εργασία, έχει επιλέξει τέσσερις μόνο δράσεις, όταν στην Πορτογαλία είναι πάνω από δέκα. Και έχουμε εκταμιεύσει, αντίστοιχα, λιγότερα ποσά. Δεν είναι θετικό το γεγονός ότι δεν λαμβάνει υπόψη στους υπολογισμούς της ότι δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και το Σύμφωνο Σταθερότητας στην τρέχουσα χρόνια. Δεν είναι "χαζοί” όλοι οι υπόλοιποι, η Ευρώπη η οποία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να παρεκκλίνει από την νεοφιλελεύθερη "ορθοδοξία” και ότι πρέπει να στηρίξει, με πρωτοβουλία του ίδιου του δημοσίου, την οικονομία σε όλα τα επίπεδα».