Αυξάνεται στο 1,8 δισ ευρώ το ποσό για τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4

Αυξάνεται στα 1,8 δισ. ευρώ το ποσό που θα διατεθεί μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, από 1,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός προκειμένου να ικανοποιηθεί η μεγάλη ανταπόκριση από τους πληττόμενους δικαιούχους.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, «θεσπίζεται καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορονοϊού, COVID-19, για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται συνολικά σε 1,8 δισ. ευρώ».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να προσκομίσει μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021 τα δικαιολογητικά που προβλέπονται, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα δικαιολογητικά αυτά είναι τα εξής:

1. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με την νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης):

– είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,

– είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη:

– ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ήταν υψηλότερος του 7,5, και

– ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) ήταν κάτω του 1,0.

2. Πιστοποιητικό μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστική διαχείριση.