Η κρίση που βιώνει φέτος η τουρκική λίρα έχει οδηγήσει τους Τούρκους πολίτες σε αγορές – ρεκόρ χρυσού, μεταδίδει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η όρεξη για περισσότερο χρυσό θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για το νόμισμα καθώς προσπαθεί να αποκτήσει ορμή μετά το πρόσφατο ράλι του.
Στις δύο εβδομάδες από την αποπομπή της προηγούμενης ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου της χώρας από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι Τούρκοι μικροεπενδυτές και οι εγχώριες εταιρείες πρόσθεσαν άλλα $2,2 δισ. στα διαθέσιμα τους σε χρυσό, οδηγώντας το σύνολο στα $36,4 δισ. ή σχεδόν το τριπλάσιο από το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.
Οι Τούρκοι δεν δείχνουν να χάνουν τον ζήλο τους για χρυσό παρά την ισχυρή ανάκαμψη της λίρας και την υποχώρηση των τιμών του χρυσού αυτό τον μήνα.
Ωστόσο, με το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να οφείλεται πλέον στις εισαγωγές χρυσού, οι αγορές αυτές εμποδίζουν το έργο της επιδιόρθωσης των εξωτερικών ανισορροπιών, αναφέρει το πρακτορείο. Και αυτό παρά την υιοθέτηση από τις τουρκικές αρχές πιο φιλικών προς τις αγορές πολιτικών.
«Βλέπουμε σταθερή ζήτηση από τους εγχώριους επενδυτές για χρυσό ακόμα και σε πιο υψηλές τιμές από τις παγκόσμιες τιμές – τα μη ελκυστικά επιτόκια στις καταθέσεις και η έλλειψη εμπιστοσύνης στη λίρα είναι οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τη ζήτηση», αναφέρει ο Dogukan Cicek, στέλεχος της Troy Precious Metals στην Κωνσταντινούπολη. «Μια πτώση των παγκόσμιων τιμών χρυσού θεωρείται ευκαιρία για όσους εκτιμούν ότι το στόρι του χρυσού δεν έχει ακόμα τελειώσει», προσθέτει.
Η Τουρκία είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές χρυσού παγκοσμίως. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τον χρυσό ως προστασία σε περιόδους υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος και πληθωρισμού, αλλά και σαν παραδοσιακό δώρο σε γάμους και σε άλλες σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις.
Το μεγάλο ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο σημειώνεται παράλληλα με τις αυξημένες αγορές ξένου συναλλάγματος. Οι καταθέσεις σε σκληρό νόμισμα αυξήθηκαν κατά $34,5 δισ. στο ρεκόρ των $228,2 δισ. Αυτό το έτος. Οι Τούρκοι πρόσθεσαν επίσης $3,94 δισ. σε αποταμιεύσεις σε ξένο νόμισμα τις δύο εβδομάδες μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά τον χρυσό, οι παλιές συνήθειες είναι δύσκολο να κοπούν ακόμα και με τη λίρα να σημειώνει ράλι άνω του 10% την εβδομάδα που ακολούθησε την αποπομπή του προηγούμενου διοικητή της κεντρικής τράπεζας και την παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Η άνοδος του νομίσματος είναι λιγότερο έντονη τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, παρά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 475 μονάδες βάσης. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα υιοθέτησε και άλλα μέτρα για να επιβραδύνει την έκρηξη του δανεισμού.
Η λία έχει χάσει 25% αυτό το έτος, κάτι που το καθιστά το δεύτερο χειρότερο νόμισμα στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο Αργεντινής. Αν και η τιμή του χρυσού υποχωρεί τους τελευταίους μήνες, το πολύτιμο μέταλλο κερδίζει περίπου 19% φέτος, έχοντας σκαρφαλώσει σε ρεκόρ των περασμένο Αύγουστο.
Οι απλοί Τούρκοι δεν είναι οι μόνοι που βρίσκουν καταφύγιο στον χρυσό. Η κεντρική τράπεζα της χώρας επίσης συνεχίζει τις αγορές, οδηγώντας το χαρτοφυλάκιο της σε νέο ιστορικό υψηλό τον προηγούμενο μήνα. Οι εισαγωγές χρυσού στη χώρα οδεύουν για το υψηλότερο επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Borsa Istanbul.
Με τους ξένους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, η πρόκληση για τον Ερντογάν και την οικονομική του ομάδα είναι να πετύχει την απεξάρτηση των Τούρκων από τον χρυσό με την ελπίδα να εμπνεύσει αρκετη εμπιστοσύνη για τη λίρα.
«Η ζήτηση χρυσού σημαίνει ζήτηση ξένου συναλλάγματος για την αγορά του", αναφέρει ο Evren Kirikoglu, ανεξάρτητος market strategist στην Κωνσταντινούπολη. "Αυτό είναι ένα από τα εμπόδια για την ενίσχυση της λίρας».