Γεννηματά: Ρεαλιστικό το αίτημα των πληττόμενων επιχειρήσεων για «κούρεμα» υποχρεώσεων

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και το περιεχόμενο του Πτωχευτικού νόμου συζητήθηκαν στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με προσκεκλημένη την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και με την συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, επιμελητηρίων και επαγγελματικών κλάδων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, στα μέτρα στήριξης τους από την πλευρά της πολιτείας, στην ενίσχυση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας τους αλλά και στους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού.

«Ήδη αυτή την στιγμή που μιλάμε, αυξάνονται ραγδαία τα κόκκινα δάνεια και οι οφειλές σε εφορία και ταμεία. Και ενώ κανονικά θα έπρεπε η πολιτεία να συνδράμει επιχειρήσεις και επαγγελματίες ώστε με το τέλος της πανδημίας να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας μας, μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ενώ αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει το επιμελητήριο προς την κυβέρνηση για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, όπως αναφελρει ανακοίνωση του επιμελητηρίου, μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, των επιμελητηρίων και των επαγγελματικών κλάδων, υπογράμμισε την ανάγκη αναστολής της εφαρμογής του Πτωχευτικού Κώδικα, χαρακτήρισε ρεαλιστικό το αίτημα που ακούστηκε κατά την τηλεδιάσκεψη για «κούρεμα» των υποχρεώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε στην οικονομία η πανδημία, έκανε λόγο για «απαράδεκτη πρόταση Πισσαρίδη» σχετικά με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει αιτήματα μικρομεσαίων, όπως την εξεύρεση λύσης για την εξαίρεση κάποιων ΚΑΔ από τα μέτρα ανακούφισης.

Η κυρία Γεννηματά, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση,  τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα 37 δισ. ευρώ που μπορούν να διατεθούν για την ενίσχυση της οικονομίας.

«Το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί πάνω σε ερείπια», ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα ανακούφισης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, όπως -μεταξύ άλλων- αύξηση στα 4 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και επιστροφή του 50%, βιώσιμο σχέδιο ρυθμίσεων για την αποπληρωμή οφειλών και «πάγωμα» πλειστηριασμών για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση της πανδημίας.