Με ισχυρά κέρδη ξεκινούν την εβδομάδα και τον μήνα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να περνούν στην αντεπίθεση μετά τις βαριές απώλειες του προηγούμενου μήνα και ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται στις προεκλογικές ομιλίες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν την παραμονή της ημέρας των εκλογών.
Η κούρσα των δύο αντρών ολοκληρώνεται στην πολιτεία της Πενσιλβάνια, που σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί πολιτεία-κλειδί για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης της 3ης Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, πάνω από 93 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ έχουν ήδη ψηφίσει εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος συνεχίζει να διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την Κυριακή για λογαριασμό των NBC News και Wall Street Journal ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων με 52% έναντι 42% του προέδρου Τραμπ. Αρκετοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα δρομολογήσει νομικές κινήσεις εάν ηττηθεί στις κάλπες σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 384,48 μονάδες (1,45%) στις 26.886,11 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 46,70 μονάδες (1,43%) στις 3.316,60 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 137,87 μονάδες (1,28%) στις 11.051,70 μονάδες.
Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones 28 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις δύο με αρνητικό. Εξ αυτών, τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Honeywell International με άλμα 2,84% στα 169,65 δολ. και ακολουθούν η Nike με κέρδη 2,32% στα 122,87 δολ. και η Dow στα 46,55 δολ. με άνοδο 2,32%.
Στον αντίποδα οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση είναι η Cisco (-0,36%) και η Boeing (-0,29%).
Τα κέρδη στην αμερικανική αγορά έρχονται ενώ η επιδημιολογική εικόνα στις ΗΠΑ παραμένει πολύ άσχημη. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε το σαββατοκύριακο ότι η χώρα μπαίνει στον χειμώνα με την κατάσταση να μην είναι καθόλου καλή, ενώ εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν και το επίπεδο των 100.000 εάν δεν υπάρξουν και νέα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Οι ΗΠΑ παλεύουν με την εξάπλωση του κορονοϊού, με τη χώρα να καταγράφει 99.321 κρούσματα την Παρασκευή, "σπάζοντας" το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ της Πέμπτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins University. Τα πέντε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί εντός των τελευταίων οκτώ ημερών.
Και στην Ευρώπη η πανδημία σαρώνει, με τη μία χώρα μετά την άλλη να εφαρμόζουν ολοένα και πιο αυστηρούς περιορισμούς. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε τις χώρες της ηπεριωτικής Ευρώπης μπαίνοντας και αυτό σε "σκληρό" lockdown, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.
Πέραν των εκλογών, οι επενδυτές αναμένουν εντός της εβδομάδας τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, καθώς και τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.