Προφανώς αυτά τα Χριστούγεννα δεν θα είναι σαν όλα τα άλλα, ενώ ο Δεκέμβρης φαίνεται πως εξελίσσεται στον «μήνα -κλειδί», αφού θα λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο μεταξύ της καραντίνας του δεύτερου κύματος και των μέτρων αποτροπής ενός τρίτου κύματος Covid-19 που αναμένουν οι λοιμωξιολόγοι.
Όπως προβλέπεται και για τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, το αυστηρό lockdown στην Ελλάδα αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον στη σημερινή του μορφή έως τις 15 Δεκεμβρίου. Άλλωστε, τις σχετικές αποφάσεις- χρονοδιαγράμματα αναμένεται να ληφθούν κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, των συμβούλων του και των ειδικών επιστημόνων.
Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Γαλλία, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης τη στρατηγική του για τους επόμενους μήνες, βασικός προσανατολισμός των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και της ελληνικής, είναι να δραστηριοποιηθεί σταδιακά ένα βασικό τμήμα της εθνικής οικονομίας που συμμετέχει καταλυτικά στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα. Πρόκειται για τους τομείς του λιανεμπορίου και της εστίασης. Για το λιανεμπόριο υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να λειτουργήσει με καθεστώς απόλυτης ασφάλειας για καταναλωτές και εργαζομένους. Ο λόγος αυτός είναι τα Χριστούγεννα, που αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του ετήσιου τζίρου για τη λιανική.
Σε εφαρμογή click away ανοίγουν οι αγορές
Πιστεύεται λοιπόν, πως ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας του λιανεμπορίου με υφιστάμενα μέτρα προστασίας και εγκλεισμού θα είναι η εφαρμογή click away, δηλαδή η ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος, η ηλεκτρονική πληρωμή του και η ασφαλής παραλαβή του σε υπαίθριους χώρους εκτός καταστημάτων και μεγάλων αλυσίδων.
Αυτή η πρακτική που ήδη λειτουργεί κατά κόρον στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη αναμένεται να προσφέρει μια ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και πιστεύεται ότι θα επωφεληθούν κυρίως τα υπερκαταστήματα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Μια πρώτη γεύση για το πώς θα λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον η μέθοδος του click away πήραν οι επιχειρήσεις τα τελευταία 24ωρα, από τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρήθηκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο και που αφορά τη περίφημη Black Friday. Μάλιστα, παρατηρήθηκε το εξής. Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων λιανεμπορίου που λειτουργούν αποκλειστικά με e-shopping, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των παραγγελιών. Με λίγα λόγια, η ζήτηση λόγω Black Friday κυρίως έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες που διαθέτουν ακόμη και πολύ καλά οργανωμένες επιχειρήσεις.
Ως γνωστόν, η γνωστή αλυσίδα Jumbo με επίσημη ανακοίνωσή της ενημερώνει τους καταναλωτές πως η πλατφόρμα e-shopping προς το παρόν «παγώνει», διότι η επιχείρηση δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον μεγάλο αριθμό παραγγελιών. Με λίγα λόγια, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει για τα καλά υιοθετηθεί από τον μέσο Έλληνα καταναλωτή και ως φαίνεται η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί ενδεχομένως και μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται την Παρασκευή να συζητήσει και δύο ακόμη βασικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά την άμεση λειτουργία των σχολείων, ιδιαιτέρως των μικρών τάξεων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποκατάστασης της λειτουργίας της εστίασης, η οποία αποτελεί βασικότατη δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας. Είναι δεδομένο πως η επαναλειτουργία της εστίασης θα είναι το τελευταίο στάδιο επαναφοράς μιας κάποιας κανονικότητας στην κοινωνία. Με γνώμονα τις εορτές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια σταδιακού ανοίγματος της εστίασης υπό συγκεκριμένο καθεστώς ασφαλείας για εργαζόμενους και καταναλωτές, εντός της τρίτης προς τέταρτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, με προφανή στόχο να κινηθεί έστω και περιορισμένα ο τομέας αυτός κατά τις εορτές των Χριστουγέννων.
Προφανώς και στην εστίαση θα λειτουργήσουν κατά κόρον οι εφαρμογές ηλεκτρονικής παραγγελίας, πληρωμής και ασφαλούς delivery. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει πως πολύ γνωστά εστιατόρια με ανωτέρας ποιότητας προσφερόμενη γαστρονομία θα υποχρεωθούν έστω και για ένα χρονικό διάστημα να υιοθετήσουν νέες μεθόδους ως προς την προετοιμασία και την παράδοση προϊόντων εστίασης υψηλών προδιαγραφών.