Στο "κόκκινο" κινούνται από το πρωί οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία και την Ευρώπη, η αγορά συναλλάγματος και εκείνη του πετελαίου. Η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία διαψεύδει τις ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη που καλλιεργήθηκαν επί τη βάσει των εμβολίων και προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές σε όλη την Ευρώπη
Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να διορθώνει έντονα, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της μεγάλης ανησυχίας που επικρατεί διεθνώς από τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων έχει καταγράψει κέρδη άνω του 100% στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, οδηγώντας την αγορά προς τα επίπεδα των 750 μονάδων.
O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε λίγο νωρίτερα στις 751,45 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση 6,08%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 55,26 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,59%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 6,30%.
Απώλειες σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-15,20%), της Alpha Bank (-13,65%), της Eurobank (-11,15%) και της Aegean Airlines (-9,50%).
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-10,29%), των τροφίμων (-5,65%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-5,62%).
Βουτία και στην Ευρώπη
Βουτιά κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η γρήγορη εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού οδήγησε σε πιο αυστηρό lockdown στην Αγγλία και σε επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης από πολλές χώρες, την ώρα που η εμπορική συμφωνία του Brexit συνεχίζει να κρέμεται από μία κλωστή.
Στην αρχή της συνεδρίασης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 2,3% αφού το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε lockdown και ανέτρεψε τα σχέδια περί χαλάρωσης των περιορισμών τα Χριστούγεννα καθώς βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εκτιμάται ότι τον καθιστά πιο μεταδοτικό.
Ο Καναδάς, καθώς και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία έδωσαν εντολή για αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, ενώ η απαγόρευση της Γαλλίας περιελάμβανε και τις εμπορικές μεταφορές – οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες ή σιδηροδρομικές.
Οι ανησυχίες για νέο πλήγμα στην οικονομική ανάκαμψη οδήγησαν τον βρετανικό δείκτη FTSE σε βουτιά κατά 2,1%. Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε πτώση 2,3%.
Οι μετοχές των εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής σημείωσαν απώλειες 5,5% και οδεύουν προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων τριών μηνών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη κατέγραφαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών καθώς οι νέοι περιορισμοί προκάλεσαν ανησυχίες για πλήγμα στη ζήτηση, ασκώντας πιέσεις στις τιμές του αργού.
Απώλειες άνω του 5,5% για το πετρέλαιο
Απώλειες που πλησιάζουν ή και αγγίζουν τα 3 δολάρια το βαρέλι καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Ιούνιο, με φόντο τη φερόμενη ως ταχέως διασπειρόμενη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία φέρεται να είναι κατά 70% πιο μεταδοτική και έχει οδηγήσει τις τελευταίες ημέρες σε σκληρό lockdown μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ επιφέρει σύσφιγξη του πλαισίου περιορσιμών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή προδιαγράφει πιθανή μείωση της ζήτησης για αργό.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, χάνει 3 δολ. ή 5,7%, στα 49,26 δολ. το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου υποχωρεί κατά 2,92 δολ. ή 6%, στα 46,18 δολ. το βαρέλι.
«Οι αναφορές σε μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού επιβάρυναν τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και το πετρέλαιο. Οι νέοι περιορισμοί στην κίνηση των ανθρώπων ανά την Ευρώπη δεν βοηθούν επίσης, καθώς η ζήτηση για αργό στην Ευρώπη θα πληγεί αναπόφευκτα», σημειώνει ο αναλυτής πετρελαίου στην UBS, Giovanni Staunovo.
Βαρύ τίμημα για την λίρα Αγγλίας
Βουτιά κατέγραψε σήμερα η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ αφού η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους περιορισμούς για να ανακόψει την ταχεία διασπορά ενός νέου στελέχους του κορονοϊού και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία προχώρησαν σε αναστολή των συνδέσεών τους σε ό,τι αφορά τις μεταφορές με τη Βρετανία.
Η λίρα σημείωσε πτώση σχεδόν 2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος κάτω από το 1,33 δολάριο και υποχώρησε κατά 1% έναντι του ευρώ.
Η Ιταλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και ο Καναδάς ‘πάγωσαν’ τις ταξιδιωτικές τους συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε το Σάββατο ότι το νέο στέλεχος οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών για την COVID-19 για το Λονδίνο και τις γύρω περιοχές, ενώ αναθεώρησε τα σχέδιά της περί χαλάρωσης των περιορισμών την περίοδο των Χριστουγέννων.