Ισχυρή ήταν η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου σήμερα, ο οποίος κατάφερε όχι μόνο να ανατρέψει το πρωινό -5%, αλλά και να οδηγήσει τον γενικό δείκτη πάνω από τις 750 μονάδες, δίνοντας το σήμα της αντίδρασης μετά από μια κακή έναρξη της νέας χρονιάς.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,45% στις 754,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 726,02 μονάδων (-2,35%) και 756,01 μονάδες (+1,68%). Ο τζίρος ανήλθε στα 98,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 63 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,14 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,66%, στις 1.793,37 μονάδες, ενώ στο +1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.057,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 7,06% στις 457,07 μονάδες.
Συγκινήσεις… προσέφερε η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ενώ άρχισε τις συναλλαγές με απώλειες που έφτασαν ακόμη και το -2,35%, δοκιμάζοντας τις τελευταίες στηρίξεις πριν από τον κινητό μέσο των 200 ημερών (709 μονάδες), τελικά η αντίδραση της Εθνικής έδωσε το σύνθημα για ανάκαμψη όλου του τραπεζικού κλάδου. Από τις 12:30 μέχρι το τέλος η αγορά "έχτισε" σιγά σιγά την άνοδό της, κλείνοντας τελικά πάνω από τις 750 μονάδες.
Και το ερώτημα που μένει πλέον είναι εάν η αντίδραση αυτή θα έχει συνέχεια ή ήταν μια σπασμωδική κίνηση – εξαίρεση. Είναι σαφές ότι η απάντηση σε αυτό το μείζον ερώτημα της αγοράς συνδέεται με την εικόνα που υπάρχει στο μέτωπο του εμβολιασμού του πληθυσμού, ειδικά στην Ευρώπη. Το αλαλούμ που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, άλλωστε, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να παγώνουν τις διανομές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, ήταν η βασική κινητήριος δύναμη της πτώσης, η οποία εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Το πόσο θολό είναι το τοπίο στο εν λόγω μέτωπο αποτυπώθηκε και στην εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στις εκτιμήσεις των αναλυτών σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Ενδεικτικό μάλιστα της αβεβαιότητας που επικρατεί και στην Ελλάδα είναι και οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, καθώς περιγράφονται τρία σενάρια. Το βασικό θέλει η ανάπτυξη να είναι της τάξεως του 4%-4,3% για το τρέχον έτος, ενώ εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει ταχύτερα (ευνοϊκό σενάριο), η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί (5,0-5,3%). Εάν όμως η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις, η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική (0,5-1,0%).
Την ίδια ώρα, η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο συντηρείται η υγειονομική κρίση και τα μέτρα περιορισμού που αυτή φέρνει, τόσο τα προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας θα εντείνονται. Όπως άλλωστε επισήμανε και η Moody's, το κύμα των νέων NPEs, τα οποία η ΤτΕ προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 8-10 δισ. ευρώ το 2021 όταν θα λήξουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, θα πλήξει και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, των οποίων τα βιβλία δανείων σε μορατόριουμ κυμαίνονται μεταξύ 3,5-5,5 δισ. ευρώ.
Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με άλμα 10,99%, με την Alpha Bank να την ακολουθεί με το δικό της +9,18%. Κέρδη 3,42% σημείωσε η Eurobank και 3,37% η Πειραιώς, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη των ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίου.
Στο +1,10% έκλεισε η Λάμδα, με τις ΔΕΗ, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Coca Cola να κλείνουν με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ. Απώλειες 1,30% σημείωσε ο Φουρλής και 1,61% η Jumbo, ενώ η Aegean περιόρισε στο τέλος στο -3,45%.
Πηγή: Capital.gr