Ο Γ. Στουρνάρας για οικονομία και τράπεζες

Αισιοδοξία υπό προϋποθέσεις εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας για οικονομία και τράπεζες το 2021 σε επιστολή του προς το προσωπικό της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας ενίσχυσε την αβεβαιότητα και καθυστερεί την ανάπτυξη. Ωστόσο, θεωρεί ότι το 2021 θα σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα και να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία.

Στην επιστολή του, ο κ. Στουρνάρας, αναφέρει ότι η πανδημία έχει βαρύτατες υγειονομικές, κοινωνικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας αυξάνει την αβεβαιότητα και καθυστερεί την ανάκαμψη. Ωστόσο, μέσω των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την υιοθέτηση ενός βιώσιμου και εξωστρεφούς προτύπου οικονομικής ανάπτυξης. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα χαθεί αυτή η ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς και ότι μεσοπρόθεσμα, όταν η ανάκαμψη της οικονομίας επανέλθει σε στέρεη βάση, θα αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει στην επιστολή ότι είχαμε σημαντική αύξηση των καταθέσεων και της ρευστότητας. Η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι ικανοποιητική. Η πρόκληση όμως των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης παραμένει.

Τα ΜΕΔ μειώθηκαν το 2020, αναμένεται όμως νέα εισροή ΜΕΔ λόγω της πανδημίας. Παρά τις σημαντικές θεσμικές αλλαγές, όπως η ενεργοποίηση του μηχανισμού "Ηρακλής” και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, και τη σημαντική αποκλιμάκωση του αποθέματος των ΜΕΔ που έχει ήδη επιτευχθεί από το 2016 μέχρι σήμερα, τα ΜΕΔ συνεχίζουν να αποτελούν το μείζον πρόβλημα, το οποίο μάλιστα αναμένεται να ενταθεί όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Για το λόγο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει στην κυβέρνηση πρόταση για τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός σημαντικού ποσοστού ΜΕΔ, ενώ παράλληλα η πρόταση προβλέπει και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Το "Μέλλον" της ΤτΕ

Τη χρονιά που μας πέρασε η οικογένεια της Τράπεζας αυξήθηκε με την προσθήκη στο έμψυχο δυναμικό της 59 νέων συναδέλφων. Ολοκληρώθηκαν επίσης οι προαγωγές για όλες τις βαθμίδες προσωπικού.  

Σε οργανωτικό επίπεδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το έργο της διοικητικής αναδιοργάνωσης της Τράπεζας "Μέλλον", καθώς ολοκληρώθηκε η A' φάση του έργου και βρίσκεται σε εξέλιξη η Β’ φάση του που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του σχεδίου του νέου οργανωτικού πλαισίου της Τράπεζας.

Οι στόχοι είναι:

– Διαρκή ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος,
– επαύξηση της καλής φήμης και της εμπιστοσύνης των πολιτών στην Τράπεζα,
– βελτίωση της οργανωτικής μας ικανότητας  και ανθεκτικότητας και
– ανάδειξη του ρόλου της Τράπεζας σε θέματα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

Τι έγινε το 2020

Όπως συνέβη με όλους τους οργανισμούς, η Τράπεζα αντιμετώπισε μεγάλες οργανωτικές και λειτουργικές προκλήσεις λόγω της πανδημίας. Με ικανοποίηση παρατηρεί ο κ. Στουρνάρας ότι όπως έκαναν και οι προκάτοχοί μας πολλές φορές στο παρελθόν, καταφέραμε να μετατρέψουμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες. Αναφέρει ως παράδειγμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τράπεζας, ο οποίος επιταχύνθηκε με την προσθήκη της δυνατότητας τηλεργασίας για την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που η φύση της εργασίας τους το επιτρέπει.

Για τα 200 χρόνια

«Για εμάς τους Έλληνες η χρονιά που ξεκινά έχει μια ιδιαίτερη σημασία καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Είμαστε πολύ περήφανοι που η Τράπεζα της Ελλάδος είναι χορηγός του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής "Ελλάδα 2021". Επιπλέον οι συνάδελφοι μας, διεθνώς βραβευμένοι χαράκτες του Ελληνικού Νομισματοκοπείου, είναι αυτοί που σχεδίασαν τα 14 σπάνιας συλλεκτικής αξίας νομίσματα του προγράμματος, τα οποία εκτυπώνονται στις εγκαταστάσεις του Νομισματοκοπείου μας. Η Τράπεζα συμμετέχει επίσης, από κοινού με το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, στην μεγάλη επετειακή έκθεση "1821 πριν και μετά"». 

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η πορεία της χώρας μας στα 200 αυτά χρόνια κάθε άλλο παρά ομαλή και ανέφελη υπήρξε. Οι Έλληνες καταφέραμε όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό να μετατρέψουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε σε ευκαιρίες, βγαίνοντας κάθε φορά ισχυρότεροι. Υπό μια έννοια μάλιστα οι κρίσεις λειτούργησαν και ευεργετικά, καθώς μας έδωσαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε έμφυτες αρετές και αξίες μας όπως η ευθύνη, η αλληλεγγύη και η δημιουργικότητα, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε προ του κινδύνου τη σημασία που έχει η εθνική συνεννόηση, ο ορθολογισμός, ο συντονισμός και η υπεύθυνη ηγεσία.