Λόγω των δημοσιονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν τάσσεται υπέρ της αναστολής του συνταγματικά κατοχυρωμένου κανόνα περί ισοσκελισμένου προϋπολογισμού («φρένου χρέους») για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και υπέρ της ανάλογης αλλαγής του γερμανικού Συντάγματος.
«Το φρένο χρέους δεν μπορεί να τηρηθεί τα επόμενα χρόνια, ακόμα και με –κατά τα άλλα– αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία», γράφει ο Μπράουν σε άρθρο του το οποίο φιλοξενείται στο σημερινό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».
Ταυτόχρονα, ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός τάχθηκε αντιθέτως κατά της εξαίρεσης για τις φυσικές καταστροφές και τα επόμενα χρόνια, όπως ισχύει για τα έτη 2020 και 2021. «Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για τη μόνιμη χαλάρωση του κανόνα του χρέους, επειδή είναι εντελώς ασαφές για πόσο καιρό η πανδημία μπορεί να δικαιολογήσει μια εξαίρεση από τον κανόνα», τονίζει στο άρθρο του ο επικεφαλής της καγκελαρίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «γι' αυτό τον λόγο είναι φρόνιμο να συνδυαστεί μια στρατηγική ανάκαμψης για την οικονομία στη Γερμανία με μια τροποποίηση του Συντάγματος, που θα έχει χρονικό περιορισμό και θα προβλέπει μια αξιόπιστη βαθμιαία μείωση της δυνατότητας για περαιτέρω δανεισμό καθώς επίσης και μια σαφή ημερομηνία για την επιστροφή στην συμμόρφωση με τον κανόνα του φρένου χρέους».
Ο Μπράουν περιγράφει τη χρονικά μεγαλύτερης διάρκειας απόκλιση από το «φρένο χρέους» ως «στρατηγική απόφαση για την οικονομική ανάκαμψη. Το περιθώριο χρέους το οποίο θα αποκτηθεί μέσω της τροποποίησης το Συντάγματος αποσκοπεί στην αποφυγή πρόσθετων οικονομικών επιβαρύνσεων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Για να έχουμε μια γρήγορη ανάκαμψη και ένα αξιόπιστο πλαίσιο για επενδύσεις, είναι φρόνιμο να σταθεροποιήσουμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης έως το τέλος του 2023 και επίσης να μην προβούμε σε φορολογικές αυξήσεις», καταλήγει ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν
Πηγή: Handelsblatt