Πτωτικά σήμερα κινείται η Wall Street

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν από τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν εχθές, καθώς φαίνεται να περιορίζονται οι ελπίδες για άμεση έγκριση του νέου φιλόδοξου πακέτου στήριξης της οικονομίας που ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν, την ώρα μάλιστα που αναζωπυρώνονται οι φόβοι για νέα lockdowns.

Ειδικότερα, ο Dow Jones χάνει 170 μονάδες ή 0,55% και κινείται στις 31.005,43 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 0,27% στις 32.842,53, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται πέριξ των 13.532 μονάδων παλεύοντας για το θετικό πρόσημο.

Τις τελευταίες ημέρες ένας αυξανόμενος αριθμός Ρεπουμπλικανών έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ανάγκη ενός ακόμη πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, και μάλιστα ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που πρότεινε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος. Ανησυχίες που εντείνει το γεγονός ότι και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν επέκρινε επίσης το μέγεθος του τελευταίου προτεινόμενου γύρου στήριξης των Αμερικανικών νοικοκυριών, ύψους 2.000 δολαρίων που ζητά ο Μπάιντεν.

Οι όποιες διαφωνίες είτε από τους Ρεπουμπλικανούς είτε από τους Δημοκρατικούς θα έχει κόστος για τον Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ διαθέτοντας ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Η εξέλιξη αυτή έχει ασκήσει πιέσεις τις μετοχές των κυκλικών κλάδων, που θα επωφεληθούν περισσότερο από την πρόσθετη δημοσιονομική τόνωση, την τρέχουσα εβδομάδα. Οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 1% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ ο κλάδος των πρώτων υλών έχει επίσης υποχωρήσει. Οι εν λόγω κλάδοι οδηγούν χαμηλότερα την αγορά και στη σημερινή συνεδρίαση.

Αντίθετα, οι τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες δεν εξαρτώνται τόσο από τα πρόσθετα μέτρα στήριξης, προσφέρουν στηρίξεις στην αγορά, με τις ελπίδες μάλιστα ότι οι μετάλες εταιρείες επικοινωνιών και τεχνολογίας της χώρας θα εμφανίσουν ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου να διατηρούν την ανοδική τους δυναμική κρατώντας τους βασικούς δείκτες κοντά στα υψηλά τους.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη επέλαση της πανδημίας και ενώ ο πρόγραμμα εμβολιασμού των Αμερικανών δεν εξελίσσεται με την ταχύτητα που αναμενόταν, αυξάνει τον κίνδυνο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.