Bloomberg: “Δυναμικό” comeback από την τουρκική λίρα το 2021 – Έχει κερδίσει 23% έναντι του δολαρίου

Με το… δεξί έχει ξεκινήσει το 2021 η τουρκική λίρα, κερδίζοντας ακόμη και ορισμένους σκεπτικιστές που ποντάρουν ακόμη ότι δεν θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία εντός των επόμενων μηνών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Το νόμισμα της Τουρκίας έχει ανατιμηθεί κατά 23% έναντι του δολαρίου έπειτα από τη "στροφή" του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, σε πιο "παραδοσιακές" συνταγές ως προς την οικονομική πολιτική. Η στροφή έχει δημιουργήσει επενδυτική ευφορία, καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα αφήσει για ορισμένο διάστημα στην άκρη τους πειραματισμούς, σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Μέσης Ανατολής.

Αναλυτές των Societe Generale και HSBC εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία της τουρκικής λίρας δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι το νόμισμα της Τουρκίας θα φθάσει σε ισοτιμία 6,5 λιρών ανά δολάριο μέχρι τα τέλη του έτους, μια ανατίμηση 7% σε σχέση με τη σημερινή ισοτιμία.

Η εκτίμηση βασίζεται στο γεγονός ότι τα ιδιαίτερα μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας θα αποτρέψουν τον Ερντογάν από το να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας της χώρας, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Η πρόσφατη αύξηση επιτοκίων, που σηματοδότησε τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της τελευταίας, καθώς η προοπτική παρανομής του πληθωρισμού σε διψήφια ποσοστά ενισχύουν το συγκεκριμένο σενάριο.

Με την τουρκική κυβέρνηση να έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες βραχυπρόθεμα, "υπάρχει πολύ λιγότερος χώρος για στροφές στην οικονομική πολιτική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια", ανέφερε η Phoenix Kalen, διευθύντρια στρατηγικής αναδυόμενων αγορών, με έδρα το Λονδίνο, στη Societe Generale. Ο ρυθμός, ωστόσο, των κερδών της λίρας αναμένεται να επιβραδυνθεί, συμπληρώνει.

Το 2020, οι τουρκικές τράπεζες δαπάνησαν άνω των 100 δισ. δολ. εκ των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας για να στηρίξουν το τότε βυθιζόμενο νόμισμα, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας Naci Agbal έχει σηματοδοτήσει ότι επιθυμεί να αυξήσει εκ νέου το συγκεκριμένο απόθεμα, ενώ έχει δηλώσει ότι η "σφικτή" νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για τον πληθωρισμό, το 2023.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι είναι μόνον θέμα χρόνου ο Ερντογάν να επιστρέψει στις παλιές του μεθόδους, πλήττοντας την αξιοπιστία της λίρας, άρα και την ισοτιμία της με το δολάριο.

Όπως τονίζει ο Erik Meyersson, ανώτερος οικονομικός αναλυτής της σουηδικής Handelsbanken, δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να μπορεί να σταματήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας από το να ζητήσει πρόωρη μείωση επιτοκίων, όπως έπραξε το 2014 και το 2019. Μετά τη στροφή του Νοεμβρίου, ο ηγέτης του τουρκικού κράτους έχει εκφράσει και πάλι πολλές φορές την απέχθειά του στο υψηλό κόστος δανεισμού.

Οι επιτελείς της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας συνεδριάζουν την Πέμπτη και το πιθανότερο είναι να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο στο 17%, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις 25 οικονομολόγων οι οποίοι έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg.