Επκράτησαν οι αγοραστές και εξασφάλισαν την άνοδο στο ΧΑ

Άντεξε τελικά τις πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τη βοήθεια του ενεργειακού και κατασκευαστικού κλάδου "αποκατέστησε" την παραμονή του στη ζώνη των 760 μονάδων, χωρίς όμως να δώσει το μήνυμα ότι μπορεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, τα οποία παραμένουν υπέρ της πτώσης.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,79% στις 762,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 753,97 μονάδων (-0,38%) και 766,51 μονάδες (1,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

Στο ταμπλό τώρα, το +5,90% της ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και το +5,41% της ΔΕΗ στήριξαν τον γενικό δείκτη, όπως και τα άνω του 2% κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Κέρδη 1,11% σημείωσε η Λάμδα και 1,08% ο Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Titan, Coca Cola, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και ΕΧΑΕ.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 5,85%, δεχόμενη τις αναταράξεις από την προοπτική της αύξησης κεφαλαίου, με την Alpha Bank και τη Eurobank να ακολουθούν με πτώση 1,99% και 1,58% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή έκελισαν οι ΟΤΕ και Aegean.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,72%, στις 1.816,93 μονάδες, ενώ επίσης στο +1,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.083,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,48% στις 441,14 μονάδες.

Η μεταβλητότητα και οι έντονα αντίρροπες δυνάμεις ήταν τα δύο χαρακτηριστικά της αγοράς σήμερα, η οποία ναι μεν επιβεβαίωσε την παραμονή του στη ζώνη των 760 μονάδων, αλλά και την επιλεκτική τακτική των εγχώριων χαρτοφυλακίων. Η αγορά βλέπει πλέον τον κάθε τίτλο ξεχωριστά, ανάλογα με τις προοπτικές και τις αντοχές του στο τρίτο lockdown που επιβλήθηκε στην περιφέρεια με τη μεγαλύτερη συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας.

Το αρνητικό κλίμα που τροφοδοτείται από την πορεία της πανδημίας στη χώρα δεν έχει αλλάξει στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τους αναλυτές δεν πρόκειται να αλλάξει εωσότου κάποιος θετικός καταλύτης αλλάξει τα δεδομένα στο μέτωπο αυτό. Αυτός ο καταλύτης σαφώς και είναι η αποκλιμάκωση της εξάπλωσης του κορονοϊού στην κοινότητα, ή μια καλύτερη "επίδοση" στον εμβολιασμό της. Έτσι λοιπόν, το βασικό ζητούμενο παραμένει η ταχύτητα των εμβολιασμών προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητικό μέγεθος ανοσίας του πληθυσμού κατά τους σημαντικούς καλοκαιρινούς μήνες.